Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.01.2016.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Slom američkih planova u Siriji

Direktor Centra bliskoistočnih istraživanja Džošua Lendis, analitičar koji radi dnevne izveštaje za Belu kuću, u autorskom tekstu zaključio je da se ratna sreća osmehnula sirijskoj armiji, ali da je još rano predvideti ishod rata.

Reuters
Zapadni autori smatraju da je Rusija prelomila situaciju

Samo pre četiri meseca u SAD se očekivalo da razne terorističke koalicije brzo pobede izmoždenu armiju sirijskog predsednika Bašara al Asada. Kada su Ahrar aš Šam i Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide) zauzeli provincije Idlib i Latakiju, pad Damaska izgledao je kao pitanje vremena. Zapad nije verovao da je Rusija u stanju da prelomi situaciju.

Kurdska tampon zona

Lendis ukazuje da u sirijskom Kurdistanu živi oko 10 odsto stanovništva koji mogu od Asada da dobiju široku autonomiju, poput države u državi.
- Kurdi još nisu spremni da traže punu nezavisnost da ne bi imali posla s turskom armijom. I Damask je zainteresovan za formiranje kurdske enklave kao tampon zone na granici sa Turskom - kaže Lendis.

Tada su ustupke Kremlju pravdali namerom da puste Vladimira Putina da se zaglibi u ratu kao SSSR u Avganistanu. Daglas Beri, stariji naučni saradnik Militari end eirspejs u to vreme potcenio je nivo ruskih investicija u savremeno oružje i sisteme obrade informacija. Stoga je zaključio da Moskva ne može da računa na uspeh.

Prevario se ratni dopisnik BBC-ja Džonatan Markus koji je podržao zapadne analitičare.

Kremaljska zagonetka

Lendis ukazuje da još niko ne zna kako će da postupa Kremlj. Moskva nije dala Asadu garantije da će da ga podržava do kraja. To je Putinu omogućilo prostor za manevar, a rezultat je da je dokazao zapadu kako je stabilnost Sirije tesno povezana s Asadom.

- SAD i saveznici izveli su više od 7.000 udara prostiv Islamske države i rezultat je bio ograničen. Zašto bi Rusija mogla bolje?! - pitao je Markus.

Međutim, situacija u Siriji potpuno se izmenila zahvaljujući ruskom vazduhoplovstvu.

- Oko 200 borbenih letova na dan omogućilo je slabim sirijskim jedinicama da pređu u napad na severu i jugu Sirije. Bez obzira što su teritoriju pod svojom kontrolom tek malo uvećali, Damask je ostvario vlast nad 75 odsto stanovništva Sirije. Rezultat je da je Ahrar aš Šam pristao na pregovore u Ženevi, a sve to je dovelo do raspada terorističke koalicije. Štaviše, Džebhat an nusra optužila ih je za izdaju - piše Džošua Lendis.

Rat protiv svih

Uticajni politikolog Stiven Sajmon, bivši direktor za Bliski istok i severnu Afriku Stejt departmenta, postavlja pitanje da li bi svrgavanje monarhija u Jordanu i Saudijskoj Arabiji dovelo do istog rezultata kao u Jemenu, Libiji ili Iraku. Upravo tim argumentom Barak Obama pred Kongresom pravda svoju pasivnost.
- Amerika je kriva što je suviše često smenjivala režime, a ne zato što je bila pasivna - zaključio je Sajmon, koji je još u oktobru smatrao da Moskva nije sposobna da utiče na sirijsku krizu.
On je tada definisao američku politiku na Bliskom istoku:
- Pomagaćemo svim pobunjenicima protiv Islamske države kao da Rusa nema, i suprotstavićemo se Moskvi i Asadu kao da nema Islamske države.

On smatra da se dojučerašnja objedinjena grozna armija terorista raspala na oko 1.000 bandi koje su dezorijentisane. Oko 20 komandanata uticajnih terorističkih grupa ubili su ruski piloti. Lendis ukazuje da se na Bliskom istoku banditi koji ostanu bez vođe lako razbeže. Osim toga, mnogi teroristi drugih grupa poistovećuju se sa Islamskom državom i ne razumeju motive za raskol, čak i ako je to učinjeno formalno.

- U tim uslovima praktično je nemoguće oformiti legitimnu opoziciju - zaključio je Lendis.
On kaže da je Rusija razrušila i planove sunitskih država u regionu koje su u njih uložili desetine milijardi dolara. Međutim, oko 25 odsto stanovništva Sirije su ubeđeni protivnici Asada i sledbenici Turske i Saudijske Arabije. Damask je svestan da je bez njihove saglasnosti povraćaj tih teritorija osuđen na ogromne žrtve.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.01.2016. 09:01
Slom americkih planova u celom sevtu!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online