Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2016.
07:39
B. Božin - Vesti A

Narod platio "antirusku žurku"

Bezbednosna konferencija u Minhenu prošlog vikenda se pokazala kao uspešna propagandna zabava radikalnih američkih neokonzervativaca, čiji je prioritetni cilj da Rusiju ponovo naprave neprijateljem broj jedan, piše portal "Dojče virtšafts nahrihten".

Reuters
Ubeđivanje: Stoltenberg i nemački ministri Fon der Lajen i Štajnmajer

- Aktuelni američki predsednik Barak Obama im pri tome ne ide na ruku, jer on zajedno sa Rusijom pokušava da smanji eskalaciju u Siriji, a podršku za to dobija od nemačkog šefa diplomatije Franka Valtera Štajnmajera, koji se pokazao kao glas razuma - navodi se dalje.

Za to vreme je Angela Merkel bliža lageru neokonzervativaca, što je po mišljenju ovog portala problematično, ali krajnji sud o tome moraće da daju birači.

Na tu odluku će sigurno uticati i podatak da su poreski obveznici, čak i oni koji nisu glasali za Merkelovu, takođe protiv svoje volje finansirali ovu "antirusku žurku".

Na jedan upit partije Levice u Bundestagu, ispostavilo se da je nadležna služba nemačke vlade finansirala ovu konferenciju u 2015. godini sa pola miliona evra. To je znatno više u poređenju sa 2014. godinom, kada je slična manifestacija progutala "samo" 350.000 evra poreskog novca. Koliko će se u te svrhe izdvojiti u ovoj godini još uvek je nepoznato, ali realno gledano to može da bude samo još više para.

Da se ovaj skup upotrebio za neki razuman dijalog još bi postojalo i izvesno razumevanje, piše ovaj portal, ali se na kraju on izrodio u antirusku agitaciju. Tako je republikanski senator Džon Mekejn kritikovao sporazum 17 država za stabilizovanje Sirije, navodeći da je "diplomatija postala pomoćno oružje za vojnu agresiju".

- Putin ne želi da bude partner. On želi da iskoristi izbeglice kao političko oružje i podeli Zapad - rekao je Mekejn.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kritikovao rusko zveketanje atomskim oružjem i opomenuo Moskvu da i oni imaju atomski arsenal za zastrašivanje. On je prozvao "rusku retoriku, nastup i atomske manevre koji imaju za cilj da zastraše susedne države i pokopaju poverenje i stabilnost u Evropi", dok NATO smanjuje broj atomskog oružja.

Rusi za dijalog

Iako i Rusi sprovode tvrdu propagandu, piše "Dojče virtšafts nahrihten", mora se reći da su u Minhenu oni nastupili upadljivo spremni za dijalog. Agresivnu propagandu Rusi vode u njihovim državnim medijima - koju plaćaju ruski obveznici i za koju Kremlj odgovara pred narodom. "Vlada u Berlinu nije samo kriva zbog dezavuisanja nemačkih interesa, nego i za traćenje poreskih para. Jer, novac se ubira od običnih ljudi, dok nijedan NATO general ne plaća u Nemačkoj poreze!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online