Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
13:30
Vestionline A

Putin zapretio: Ako bude potrebno, upotrebićemo PVO u Siriji!

Odluka Vladimira Putina o povlačenju iz Sirije izazvala je različite reakcije u svetu. Svi nagađaju zbog čega se ruski predsednik odlučio na taj potez, a mišljenja su podeljena. Ipak, Putin kaže da daleko od toga da će Rusija odustati od borbe protiv terorizma, pa će ostaviti u Siriji i raketni sistem S-400. Osim toga, Putin je ponovo naglasio da je odluka o delimičnom povlačenju snaga iz Sirije dogovorena sa predsednikom Bašarom Asadom.

Reuters
Rusi se vrlo lako mogu vratiti u Siriju: Vladimri Putin

Putin je istakao da je Rusija stvorila uslove za mirovni proces u Siriji i da će Moskva nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava. Kako kaže, ruske snage ukoliko bude potrebno mogu za nekoliko sati biti poslate nazad u Siriju. Osim toga, on je naveo da su ruske baze u Siriji dobro zaštićene.

Vladimir Putin je na uručenju državnih nagrada vojnicima koji su se istakli tokom antiterorističe operacije u Siriji istakao da nikome nije dozvoljeno da narušava vazdušni prostor te zemlje. U vezi sa tim, on je upozorio da je Moskva spremna da upotrebi sredstva PVO za sve mete koje smatra pretnjom.

Ako bude potrebno...

Predsednik se osvrnuo i na pozitivnu i konstruktivnu saradnju koju je Rusija uspostavila sa drugim zemljama, uključujući SAD.

- Sa američkom stranom napravljen je mehanizam upozorenja na incidente u vazduhu, on efikasno radi i svi partneri su upozoreni i znaju: naši sistemi PVO će biti upotrebljeni prema svim metama koje mi budemo smatrali pretnjom za ruske vojnike. Želim da naglasim, svim metama - rekao je Putin.

On je dodao da će svi delovi raspoređenog protivvazdušnog sistema odbrane, uključujući komplekse malog opsega "pancir F" i dalekog opsega S-400 "trijumf" biće tamo stalno bazirani.

Ruski predsednik je objasnio da će Rusija, ako bude bilo potrebno, povećati broj vojnika u Siriji. Pritom, on je naveo da vojna eskalacija nije izbor Rusije i izrazio nadu u zdrav razum sirijskog rukovodstva i pozicije. Prema njegovim rečima, operacija Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji koštala je Rusiju 33 milijarde rubalja (približno pola milijarde dolara).

Rusi utabali put ka miru

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je državne nagrade vojnicima i stručnjacima iz vojno-industrijskog sektora koji su se istakli tokom izvršavanja zadataka u Siriji. Govoreći pred prisutnima, predsednik je naglasio da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije "potpuno ispunile zadatke u Siriji, radile efikasno i harmonično".

- Rusija se ponosi svim učesnicima operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji - naglasio je Putin.

Šef države je dodao da je borba protiv međunarodnog terorizma pravedna, borba protiv neprijatelja civilizacije .

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su akcije vojnih pilota Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji bile odlične.

- Vojni piloti su odlično ispunili zadatke u Siriji. Ove akcije su u korenu prelomile situaciju. Mi smo odradili ogroman posao na jačanju zakonite vlasti i državnosti Sirije. I ove puteve ka miru otvorili smo upravo mi, vojnici Rusije - izjavio je Putin.

Lider Rusije je naglasio da su ruske snage koje su ostale u Siriji su dobro zaštićene iz svih pravaca: sa kopna, mora i vazduha.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online