Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.04.2016.
02:15
D. Lukić - Vesti A

Bitka za manje lošu Uniju

Evropska unija mora da se menja jer ovakva nije "britanska šoljica čaja", ali je manje lošija od ostalih opcija - ključna je poruka "proevropljana" na dan zvaničnog početka kampanje za referendum o daljem statusu u EU.

Reuters
Biram Evropu: Džeremi Korbin

Ostrvo je trenutno podeljeno na dva gotovo izjednačena bloka, samo nešto više od mesec dana uoči plebiscita zakazanog za 24. jun.

Zvaničnu kampanju otvorio je u četvrtak Džeremi Korbin, lider najveće opozicione partije (laburista), sa tezom da Evropska unija ima mnogo slabosti, ali da je manje loša od ostalih opcija.

U govoru u centralnom Londonu, Korbin je izneo njegov "socijalistički argument" za ostanak Britanije u EU, sa osnovnom tezom da Evropska unija "ima mnogo slabosti, ali da one mogu da se otklanjaju jedino ako ostanemo unutar Zajednice i delujemo na njenoj promeni".

Korbin pritom naglašava da je tokom godina često kritikovao odluke Unije, od manjka demokratskog kapaciteta, do politike privatizacije, "ali je u najboljem interesu Velike Britanije da ostane u Uniji... Ako je EU naš glavni problem, kako to da su Nemačka, Italija, Francuska ili Španija bolje na mnogim (strateškim) sektorima, naročito na polju zaštite radničkih prava" - rekao je Korbin.

Čudni saveznici

Tako su se, na platformi odnosa sa Evropskom unijom, našle na zajedničkoj poziciji dve potpuno različite "ideologije" - ona Dejvida Kamerona koji zastupa opštu privatizaciju i kapital, na jednoj, kao i Džeremija Korbina koji traži "socijalističku Evropu", na drugoj strani.

On istovremeno tvrdi da je sasvim moguće biti kritičan prema manjkavostima Evropske unije, a biti istovremeno uveren u korist i potrebu ostanka u Zajednici".
Britanija je trenutno podeljena na dva izjednačena bloka na pitanju ostanka ili odlaska iz EU, isto kao i sama Korbinova Laburistička partija, ali ovakav ulazak lidera te stranke u kampanju znači jaku podršku "proevropejcima" na Ostrvu.

Naoko bizarno, ali to, istovremeno, znači vetar u leđa premijeru Dejvidu Kameronu koji se - uprkos evroskeptičnoj većini u njegovoj Konzervativnoj partiji - odlučio da lobira za ostanak u nekoj njegovoj "reformisanoj" Uniji.

Takvu Uniji ponudio je građanima nakon dugih pregovora i kontroverznih aranžmana sa Briselom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online