Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.07.2016.
03:14
Z. Mirković - Vesti A

Osnovati srpsku školu u Beču

Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini, predložio je u razgovoru za "Vesti" da se u Beču osnuje Srpska škola. On je ukazao da u u glavnom gradu Austrije živi veliki broj Srba koji su davno došli da rade i potom i zauvek ostali u Beču, te da je sada bitno da njihovi potomci ne zaborave odakle potiču.

Tanjug
Nemanja Damnjanović (desno) sa predstavnicima skupštinskog Odbora

Damnjanović ističe da Srbi u Austriji u srcu nose svoju zemlju porekla, ali vole i novu domovinu.

- Važno je da se napravi nešto za nova pokolenja po čemu bi Srbi ostali upamćeni u Evropi. Srbi su snalažljiv, pametan i vredan narod - podvukao je Damnjanović i podsetio da je njemu, kao austrijskom političaru srpskog porekla, moralna obaveza da pomogne svom narodu u Austriji.

FPO se uvek borio za Srbiju

Damnjanović je ukazao da Slobodarska partija Austrije otpočetka podržava Srbiju i da je lider partije Hajnc-Kristijan Štrahe uvek govorio da je Srbija deo Evrope.
- Srbiju ne treba sputavati na tom putu pitanjima Kosova i odnosa sa Rusijom. Srbija, koja je jedan od najznačajnijih faktora na Balkanu, pripada Evropi, pa samim tim i EU - rekao je Damnjanović i podsetio da je njegova stranka bila i ostala protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

S tim u vezi, Damnjanović je istakao da će se zalagati za dobre odnose između Austrije i Srbije, ali i da želi da inicira osnivanje Srpske škole u Beču.

- Ta škola bi trebalo da radi po austrijskim zakonima, ali je za uspostavljanje te ustanove neophodna podrška Srbije - ukazao je Damnjanović.

Poslanik FPO pozdravio je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

- Ta dva poglavlja su najvažnija i predstavljaju početak građenja puta ka EU - naglasio je on i istovremeno osudio blokade među susedima na zapadnom Balkanu u procesu približavanja EU.

- U našem narodu se kaže da je ponekad komšija značajniji od članova porodice koji daleko žive. Zato je bitno da komšije na Balkanu sarađuju - kazao je Damnjanović.

Potrebna reforma EU

Damnjanović je odbacio tvrdnje da je FPO stranka koja želi izlazak Austrije iz EU.
- Mi stalno govorimo da EU, kakva je sada, ne može da opstane, a to je dokazao i referendum u Velikoj Britaniji. Mi želimo reformu EU, smatramo da EU mora da se decentralizuje i da ne mogu sva pitanja da se rešavaju u Briselu, već da postoje stvari koje moraju da se rešavaju na nacionalnom, pa čak i na lokalnom nivou - objasnio je Damnjanović.

On je podsetio da je Slovenija, ne tako davno, blokirala Hrvatsku na putu u EU i da mu je drago što je sada Zagreb odustao od blokiranja otvaranja poglavlja Srbiji.

- Nadam se da će komšijski odnosi na Balkanu uskoro krenuti uzlaznom putanjom - naglasio je Damnjanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online