Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.08.2016.
11:24
Vestionline, Sputniknews.com A

Poziv Poljskoj da napadne moskovski metro, RT i Sputnjik

Nedavni poziv uticajnog Atlantskog saveta Poljskoj da se uključi u otvoreni elektronski rat protiv civila u Rusiji i protiv državnih medija kao što su RT i Sputnjik u potpunoj je suprotnosti sa međunarodnim pravom.

pixabay.com
Atlanski savet je u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim pravom 

Uticajni Atlantski savet, kojim predsedava bivši američki ambasador u Singapuru i propali republikanski kandidat na izborima 2012. Džon Hantsmen, objavio je materijal u kojem poziva Poljsku "da zadrži pravo" da napadne rusku infrastrukturu, uključujući moskovski javni transportni sistem i redakcije RT i Sputnjika putem elektronskog rata.

Ta informacija nije procurila preko uzbunjivača u najnovijem objavljivanju informacija Vikiliksa, niti je bilo nacrta dokumenta koji je odbačen nakon što su razumniji umovi analizirali ideju i povukli je. Naprotiv, taj poziv na sajber-rat drsko je objavljen u sred bela dana u članku Atlantskog saveta pod nazivom "Naoružavanje za odvraćanje: Kako bi Poljska i NATO trebalo da se suprotstave oporavljenoj Rusiji".

"Poljska bi trebalo da najavi da zadržava pravo da izvrši ofanzivne sajber-operacije (ali ne obavezno samo kao odgovor na sajber-napade). Vlasti bi takođe mogle da predlože potencijalne mete, koje uključuju moskovski metro, peterburšku energetsku mrežu i ruske državne medije", kao što su RT i Sputnjik.

Iako teško da je upotreba sajber-kapaciteta nešto novo, upotreba "ofanzivnog sajber-napada" protiv civilnih meta kao što su moskovski metro, koji dnevno koristi deset miliona putnika i koji je bio meta nekoliko smrtonosnih napada, nemaran je stav koji bi mogao dovesti do tragičnih posledica.  

Osim toga, nerazumno je aludiranje na Sankt Peterburg, grad u kome je tokom 872 dana duge vojne opsade nacista 1,5 milion civila umrlo od gladi, bolesti i sukoba. Takođe, nerazumno je i postavljanje najvećih do sada ratnih igara na rusko-poljsku granicu koje predvode nemačke trupe na 75. godišnjicu invazije nacista, tako da mora da se pohvali doslednost antiruskih vojnih vežbi.

Takođe, tvrdnje u tekstu Atlantskog saveta predstavljaju grubo kršenje člana 51 (2) Ženevske konvencije, u kojem se navodi:

"Civilno stanovništvo kao takvo, kao i pojedini civili, neće biti predmet napada. Zabranjeni su akti ili pretnje nasiljem, kojima je glavni cilj da šire teror među civilnim stanovništvom."

I na kraju, poziv da se napadnu "ruski državni mediji", kao što su RT i Sputnjik, takođe je u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom, koje na "potencijalne mete" gleda kao civilne ustanove za koje su strogo zabranjene bilo koje vrste napada. To je posebno i odvojeno od opasnosti cenzurisanja slobodnog prenosa ideja i informacija da uđu na tržište ideja, čije je ograničenje samo po sebi čin propagande koja zabranjuje rasprave o neprijatnim idejama.

Jasno je da se u žurbi za informativnim „hladnim ratom“ sa Moskvom, koji je možda prvi podstakao slučajan pokušaj Hilari Klinton da iskrivi stvarnost koju je otkrio Vikiliks da se ona udružila sa mejnstrim medijima i Nacionalnim komitetom demokrata da namesti izbore protiv Bernija Sandersa, konačno došlo do najopasnije završne tačke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.08.2016. 16:10
Američki pssi rata zavijaju i to opet priželjkujući da tudja s krrv proliva za njihov interes,bes i nemoć.Poljaci -žrtena jagnjad,ovog puta dobrovoljno.Pa nek se ne žale posle kao na Staljina jer su i onda svojom slepom i glupom katoličkom kratkovidošću i urodjenom satanističčkom mržžnjom svih katolika prema božjoj pravdi i čoveku božjem biću prošli kako su prošli.Sad ih te katoličke slepce čeka još veći pogrom .Božjoj ruci i pravdi tu nema mesta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online