Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.08.2016.
23:23
Vestionline A

"Strahuju zbog Al Kaide i Islamske države, ali postoji veća opasnost"

Stručnjaci za bezbednost upozorili su da SAD-u i svetu preti mnogo veća i ozbiljnija opasnost od Al Kaide i Islamske države, piše "Biznis insajder".

Reuters
Pripadnik iranskih bezbednosnih snaga

Bezbednosni stručnjaci ugledne američke konzervativne fondacije "Heritidž Faundejšn", koja već decenijama ima veliki uticaj na kreiranje politike u SAD, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću pretnju SAD i njihovim saveznicima, prenose agencije.

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu pretnju za unutrašnju bezbednost SAD kao terorističke grupe poput Islamske države i Al Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja pošto sporazum sa SAD istekne, čini Iran značajnom dugoročnom pretnjom, ocenjuju stručnjaci. 

- Oni su veoma strpljivi i veoma strateški. Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku - kaže Majkl Predžent, saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni zvaničnik u Iraku za "Biznis insajder". 

- Međunarodna zajednica označiće nuklearne aktivnosti Irana i preostalu nuklearnu infrastrukturu legitimnima, iranska vojska će ojačati, a SAD je pristao da se neće mešati u uvođenje dodatnih sankcija i da će suspendovati one najteže. Uvođenje novih sankcija moglo bi da uništi dogovor pa im se američke vlasti zbog toga toliko protive, čak i kad je u pitanju UN-ov Savet bezbednosti - dodaje Predžent.

Iran predstavlja i ozbiljnu hakersku pretnju i sponzoriše militantske i terorističke grupe poput Hezbolaha. Ta libanka militantna šiitska grupa koju Iran finansira ponekad u njegovo ime izvršava terorističke napade, ocenjuju analitičari.

- S obzirom na to da je Hezbolah čvrsto povezan sa Iranom, postoji realna mogućnost da aktivira svoje terorističke ćelije u SAD ako se dogodi neki konflikt između Irana i SAD ili Izraela -zaključuje Predžent.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2016. 08:42
Tobože je Iran “nuklearna” prijetnja za USA. Smiješna je to prijetnja jer Iran nije nikada napao nikoga. Šta sve neće izmisliti USA i Britanci da spriječe izgradnju vodemog i kopnenog koridora (Projekat NSTC) - Mumbai - Sankt Peterburg preko Irana i Azerbejdžana kojim će Iran i Rusija preuzeti 90% prometa koji danas ide sa istoka kroz Suec i Gilblatar I obratno. Taj put će biti tri puta brži i tri puta jeftiniji od dosadašnjeg puta a USA i Britanija neće moći ni uborati prihode bez rada niti će moći kontrolisati trgovinu, transit roba i tranzit kapitala koji idu tim putem. Ovo je Ruta za Rusiju, Skandinaviju, Baltik, Njemačku. Odatle će u Indiju i Pakistan ići mnogo veći izvoz. Jedan krak magistralne željezničke rute Rute ide preko Turske i balkana za Italiju i Francusku. Ovu rutu će koristiti cio istok pa i Kinezi. Nijesu Kinezi ludi da idu okolo tri puta duže i za tri puta skuplje. Sve što je za Rusiju, Skandinaviju, Baltik, Njemačku... će da ide kraćim, bržim i tri puta jeftinijim putem koji "zapad" i NATO ne može kontrolisati niti spriječiti odvijanje razmjene. Ostaju stari monopolisti bez nezamislivo velikih monopola i kolonijalnih prihoda. To njih boli a ne tobožnja "nuklearna" prijetnja od Irana za koju svi znaju da je laž a danas se više niko ne boji da kaže da USA I Britanija LAŽU. Znaju “zapadnjaci” da će Rusi štititi project NSTC pa su potpuno nemoćni. Zato sada pokušavaju sve što mogu da naprave haos u Iranu kako bi spriječili izgradnju koridora (Projekat NSTC) da bi tako izbjegli gubitak prihoda od kojeg se ne mogu i neće oporaviti nikada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online