Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.04.2017.
13:56
Tanjug, Vestionline A

DW: Rat Rusa i Amerikanaca u Siriji mogao bi da eskalira

Stručnjak za Bliski istok Majkl Liders smatra da SAD već pripremaju napad na glavno uporište Islamske države u Raki i nije siguran da će Rusi ostati suzdržani.

Reuters, fotomontaža
Sirija staje između dve sile: Vladimir Putin (levo) i Donald Tramp (desno)

Na pitanje koliko ga je iznenadila vest da su SAD napale sirijski vojni aerodrom, ovaj politikolog, stručnjak za islam i publicista je kazao da je bio jako iznenađen, jer nije smatrao mogućim da će "američka vlada stvarno biti spremna da uradi nešto tako nepromišljeno".

- Jasno je da tu postoji opasan potencijal za eskalaciju. U Siriji se vodi prikriveni rat - na jednoj strani su SAD, EU, Turska i zemlje Persijskog zaliva koje hoće pad Asada. Na drugoj strani su Rusija, Iran i Kina koje to ne žele ni u kojem slučaju. Ako se, dakle, izvede takav napad kakav je sad naredio Tramp, onda naravno postoji opasnost da stvar eskalira i da na sirijskom tlu vrlo brzo jedni nasuprot drugih stoje Amerikanci i Rusi - rekao je Liders.

Upitan da proceni koliko je velika opasnost da sad Rusija interveniše, nemački stručnjak odgovara da je "konfrontacija tu i očigledno ne postoji spremnost da se razumno nagodi oko interesa i da se pregovara na ravnopravnom nivou".

- Utoliko je naravno velika opasnost da će se sukob nastaviti. S obzirom da prilikom ovoga napada, po onome što znamo, nije povređen ni jedan Rus, u Moskvi će taj napad ostati bez reakcija. Ali, ako bude novih američkih napada, u kojima bi možda mogli nastradati i Rusi ili rusko oružje, onda Moskva to neće tolerirasti i onda bi stvar mogla vrlo brzo da eskalira - ocenio je predsednik Nemačko-arapskog društva i savetnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Na pitanje šta bi u najgorem slučaju moglo da se dogodi, Liders navodi da "SAD u Rusiji trenutno vidi svog najvećeg geopolitičkog protivnika".

- Te dve države prikriveno ratuju jedna protiv druge na dva ratna poprišta: u Ukrajini i pre svega u Siriji. Asadov režim je ponovo zauzeo sve veće gradove, poslednji je bio istočni Alep u decembru 2016. Može se reći da su Amerikanci izgubili ovu konfrontaciju s Rusijom u Siriji. I sad su uticajni centri moći u Vašingtonu očigledno spremni da tu situaciju promene i idu na konfrontaciju u Siriji - rekao je Liders.

On je podsetio da "posle ustavnog referenduma u Turskoj 16. aprila, SAD nameravaju da pokrenu kopnenu ofanzivu sa elitnim jedinicama prema Raki, glavnom uporištu Islamske države na istoku Sirije" i da je "400 američkih vojnika već stacionirano u Siriji".

- Uspeće da zauzmu Raku, ali, šta onda? Kako dalje? Ko će tamo vladati? Šta će biti sledeći zahtevi? Hoće li možda uspostaviti zonu zabrane letenja? To bi bila taktika malih koraka koju Rusi ne bi prihvatili. Jer, zona zabrane letenja znači da ruski ili sirijski avioni više ne smeju da uzleću. To bi u svakom slučaju značilo konfrontaciju. Kako će se to razvijati u ovom trenutku ne znamo, ali u svakom slučaju situacija je alarmantna - smatra Liders.

DW navodi da je američka vlada reagovala na navodni napad bojnim otrovom u Idlibu i taj napad pripisuje Asadovom režimu.

Upitan o tome koliko je sigurno da iza napada stoji Asadov režim, Liders odgovara da "nema nikakvih sigurnih informacija o tome šta se u Idlibu stvarno dogodilo" i dodaje da je "zamisliva svaka interpretacija, nedostaju nam jednostavno pouzdane činjenice".

- Jasno je, međutim, da je Idlib bio samo povod za ovaj vojni napad, koji geostrateški ima drugu pozadinu. Radi se o tome da SAD nisu spremne da prihvate rusku i iransku dominaciju u Siriji. Trampova vlada se i dalje ne slaže da se Iran prihvati kao fakor moći u tom regionu. Da je bilo po Trampu već bi bio otkazan nuklearni sporazum s Iranom, koji je sklopljen 2015. u vreme Obame. Mislim da ovde imamo taktiku malih koraka postepene konfrontacije, koja, međutim, neće voditi ničemu osim još većem razaranju Sirije - zaključuje Liders.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online