Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.04.2017.
13:48
sputniknews, Vestionline A

"Bitka za Idlib biće finalni akt rata u Siriji" (VIDEO)

Borba za provinciju Idlib predstavljaće najveću i konačnu bitku u šest godina dugom sirijskom konfliktu, smatra turski politički analitičar i eskspert za Bliski istok Fehim Taštekin, prenosi "Sputnjik".

pixabay.com
SAD se sve više vojno angažuju u Siriji (Foto: Arhiva)

SAD igra dvostruku igru...

- Idlib će označiti kraj tragedije zvane Sirijski rat, ako mogu tako da kažem. U ovoj provinciji će se najverovatnije voditi najžešće bitke do sada i rat se neće završiti dok se ovde ne reše problemi između sukobljenih strana - tvrdi ovaj ekspert i dodaje:

- Amerikanci igraju dvostruku igru u ovoj oblasti. S jedne strane, zajedno sa Kurdima bore se protiv Islamske države. S druge stranje, CIA nastavlja da prećutno podržava i sponzoriše radikalne opozicione grupe.

Taštekin dalje komentariše Pentagonovu vojnu akciju bez presedana, kada je prošle nedelje predsednik Tramp odobrio masivne vazdušne napade na sirijsku vojnu bazu Šajrat, jer je, navodno, ona korišćena za napad hemijskim oružjem na provinciju Idlib od strane Asadove vojske, iako su to oštro demantovali i sirijski izvori, ali i Rusija, najveći Asadov saveznik.

Analitičar smatra da SAD žele da prošire svoj uticaj u Siriji, ali ne i da dovedu do drastičnih promena u ovoj ratom razorenoj zemlji.

Bez Rusa nema rešenja

- Vazdušni napad Pentagona nije doneo efekat kome se Turska nadala. Amerikanci ne žele da još više "potpiruju vatru", jer je cena eskalacije sukoba u regionu ogromna za obe strane, naročito ako se uzme u obzir koliko je situacija u Siriji nepredvidiva i da niko ne može da bude siguran kako će se ravnoteža snaga menjati - objašnjava Taštekin.

On smatra da SAD nastoje da oslabe i Siriju i Iran u njihovom pokušanju da budu geopolitički važne sile na Bliskom istoku, tj. žele da otklone svaku eventualnu pretnju po Izrael u regionu.

- To je američki prioritet i oni to pokušavaju od početka, a neće menjati politiku ni ubuduće. Međutim, ovaj plan ne uzima u obzir stanovišta Rusije i Irana i zato je osuđen na neuspeh.​ Vašington će, na krilima onoga što je postigao napadima na sirijsku bazu, nastojati da ojača svoj uticaj na budućnost Sirije i to će im biti adut u budućim pregovorima. Zato Rusija svojim vojnim angažovanjem mora da neutrališe Trampove adute - zaključuje Fehim Taštekin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online