Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.05.2017.
13:59
blic.rs, Vestionline A

Rusi koriste nepažnju EU - Srbija postaje "trojanski konj" Rusije?

"Rusija ima mnogo 'Trojanskih konja' u EU, koje može da koristi za različite prilike", kaže za Radio Slobodna Evropa Edvard Lukas, nekadašnji dopisnik britanskog "Ekonomista" iz Moskve i autor knjige "Novi hladni rat".

Reuters
Rusija pravi pometnju EU i NATO-u

- Kada je reč o Balkanu, ključni problem je odsustvo pažnje EU i NATO, što Rusija koristi kao polugu da im stvara probleme - ističe Lukas.

On dodaje da Rusija vodi sličnu politiku i na međunarodnom planu, nastojeći, na primer, da podrije poverenje Amerikanaca u svoj politički sistem ali da nije očekivala da će Donald Tramp pobediti.

Povodom najnovije afere oko odavanja Rusiji poverljivih podataka o "Islamskoj državi", Lukas smatra da, zakonski gledano, Tramp ima pravo da to uradi. Drugo je pitanje pogubnih političkih posledica, "jer čitav slučaj izaziva sumnju da li SAD mogu i dalje da uživaju poverenje među saveznicima sa kojima dele mnoštvo obaveštajnih informacija".

Lukas je istakao da je "uplitanje Rusije u makedonsku krizu najdramatičnije".

- Rusija nastoji da testira otpornost državnih struktura u ovoj zemlji ili pre toga u Crnoj Gori u slučaju navoda o pokušaju državnog udara, ali i reakciju Zapada. Rusija time pokazuje mišiće. Osim retoričkog, Zapad nema pravog odgovara na poteze Kremlja zbog čega se oseća ohrabrenim. Doduše, Kremlj nije uspeo da spreči ulazak Crne Gore u NATO. Dakle, Rusija i Zapad se nadmeću i na Balkanu. EU i NATO su veći i bogatiji ali se ne fokusiraju snažno na ovu regiju. Rusija je siromašnija ali intenzivno nastoji da iskoristi ostavljeni prazan prostor. Ako na izborima u Nemačkoj ponovo pobedi Angela Merkel, može se očekivati da će ona i novi francuski predsednik Emanuel Makron kao dvojac prodrmati Evropsku Uniju, uključujući i njenu aktivniju ulogu na Balkanu. Ključni problem u ovoj regiji je odsustvo pažnje Zapada, što Rusija koristi - ističe Lukas.

Proširenje EU u ovom mandatu - teško

Sagovornik RSE podsetio je na reči šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je istakao da proširenja Evropske unije u ovom mandatu EK neće biti.

Ipak, Lukas poručuje balkanskim državama da "završe sav potreban posao".

- Međutim, balkanske države treba da u međuvremenu sprovedu sve neophodne reforme tako da kada nova komisija preuzme dužnost - odnosno stupi na snagu sedmogodišnji program EU, budu mnogo atraktivniji kandidati za članstvo. One treba da izvrše korenite promene ne zbog Brisela već pre svega zbog svojih građana. Balkanski političari se previše fokusiraju na zbivanja u Evropi a ne na svom pragu - ukazao je on.

Lukas je takođe upozorio da "Rusija oportunistički koristi Zapadni Balkan kao polugu za stvaranje problema Evropskoj uniji i NATO".

- Rusija nastoji da da iskoristi svaku slabu tačku, bilo u političkom sistemu, ličnosti političara ili ekonomske probleme. Zbog toga EU i NATO treba da deluju odlučnije kako bi je odvratili od takve politike uviđajući da je njena cena previsoka. Situacija u regiji je haotična i ima mnogo razloga za brigu, ali nisam preterani pesimista jer gotovo svi akteri imaju jak razlog da očuvaju postojeća mirovna rešenja - podvukao je bivši dopisnik "Ekonomista".

Putinovi "trojanski konji" u EU

Pojedini analitičari, mahom iz EU i SAD, smatraju da bi Srbija, kada uđe u EU, mogla da postane ruski "trojanski konj", a Lukas navodi da Kremlj već ima svoje "trojance" u Uniji.

- Rusija ima mnogo "trojanskih konja" u EU, koje može da koristi za različite prilike. Pogledajte Kipar, Grčku, Bugarsku, zatim  Mađarsku. U izvesnoj meri i Češka Republika, pre svega njen predsednik kao i delovi nemačke političke scene, proruski su orijentisani. Dakle, Moskvi ne nedostaju "trojanski konji" u Evropi - poručuje Lukas.

To što imate pravo veta ne znači da ste supersila

- Ruske vlasti nisu očekivale da će Tramp pobediti. One su se mešale u izbore sa ciljem da šire konfuziju i podriju poverenje u američki politički sistem. Smatram da je zvanična Moskva bila veoma iznenađena ishodom te nije imala jasnu strategiju kako da se suoči sa Trampom imajući u vidu njegovu nepredvidivost. Pored toga, Rusi ne očekuju da budu ravnopravni partner sa SAD-om na svetskoj sceni, jer znaju da nemaju resurse za ako nešto. Nije dovoljno raspolagati pravom veta u Savetu bezbednosti i nuklearnim oružjem da bi ste bili supersila. Imajući u vidu ta ograničenja, Moskva nastoji da ostvari neke od svojih ciljeva. U tom kontekstu, svakako uživa u agoniji američkog političkog sistema pod Trampovom administracijom. Može se reći da Kremlj u ovakvoj situaciji nastupa više oportunistički, u nastojanju da iskoristi trenutnu situaciju, a ne strateški - kaže Lukas.

Tramp ima pravo da prosledi podatke po zakonu

Javnost je nedavno uzburkao skandal oko poverljivih informacija koje je Donald Tramp odao ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

- Predsednik ima pravo da obelodani tajne informacije ako to želi, uključujući i davanje drugim zemljama podataka od značaja za nacionalnu bezbednost. To je zakonito. Drugo je pitanje da li to ima pogubne posledice. Dakle, u ovom slučaju ne radi se zakonskom već o političkom problemu, jer čitav slučaj izaziva sumnju da li SAD mogu i dalje da uživaju poverenje među saveznicima sa kojima dele mnoštvo obaveštajnih informacija. S obzirom da je Amerika supersila i u ovoj oblasti, ona prima i daje mnoštvo poverljivih podataka. Princip je da se ovakve informacije ne prosleđuju trećoj strani bez saglasnosti zemlje koja ih je dala Vašingtonu. U ovom slučaju pominje se Izrael kao izvor. Dakle, Tramp je trebalo najpre da se konsultuje sa izraelskim vlastima pre nego što je eventualno obelodanio obaveštajne podatke Moskvi. Stoga će se do kraja svog predsednikovanja suočavati sa podozrenjem saveznika koji će dobro razmisliti pre nego što proslede poverljive informacije Vašingtonu - kaže Lukas, i osvrće se na priče o Trampovom opozivu:

- Trampov potez svakako je doveo do sumnjičavosti unutar same američke obaveštajne zajednice koja će biti uzdržanija u prosleđivanju tajnih podataka vrhu vlasti, jer treba da sačuva izvore i metode prikupljanja informacija što je dugotrajniji proces nego trajanje jedne administracije. To svakako može stvoriti velike probleme. Ne mislim da je to dovoljno da dovede do Trampovog opoziva, jer su za to potrebni dokazi o sistematskom kršenju zakona - zaključuje Lukas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online