Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
19:41
www.dw.com A

Bitka za Siriju: Šta hoće SAD, Rusija, Turska i Iran?

Svetske i regionalne sile odavno su upletene u građanski rat koji u Siriji besni još od 2011. godine. Dojče vele analizira kakvi su ciljevi i interesi SAD, Rusije, Turske i Irana na nemirnom području Bliskog istoka.

pixabay.com
I dalje je neizvesno kakva budućnost čeka Siriju

Sjedinjene Američke Države

- Koga podržavaju: Do jula 2017. godine, Vašington je naoružavao i obučavao umerene frakcije pobunjenika koje se bore protiv snaga lojalnih predsedniku Asadu. Ta pomoć je nakon toga okončana, što je očigledan pokušaj da se unaprede odnosi sa Rusijom. U novije vreme, SAD snabdevaju oružjem kurdske opozicione snage koje se na severu Sirije bore Islamske države.

- Protiv koga se bore: SAD su na čelu međunarodne koalicije u kojoj ima gotovo 60 zemalja uključujući i Nemačku, a koja od kraja 2014. dejstvuje iz vazduha na ID i druge ekstremističke grupe. Povremeno su ti napadi bili usmereni i protiv snaga sirijske vlade. U aprilu je američki predsednik Donald Tramp naredio napade na sirijsku vazduhoplovnu bazu kao odgovor na napad hemijskim oružjem koji su - kako se izveštavalo - izvele vladine snage.

- Šta žele: Pod predsednikom Trampom, SAD su ostale nepokolebljive kada je reč o uništavanju snaga Islamske države u Siriji. Međutim, namere SAD po drugim pitanjima postale su nejasne. Tramp je u septembru izjavio da SAD "u Siriji imaju veoma malo interesa, osim uništavanja ID". Nova američka administracija šalje protivrečne signale o tome da li će se Vašington suprotstaviti mirovnom dogovoru koji bi podrazumevao ostanak Asada na vlasti. Trampov prethodnik Barak Obama u svoje vreme je bio kategoričan: "Asad mora da ode".

Rusija

- Koga podržava: Moskva zvanično podržava sirijsku vladu, odnosno predsednika Bašara al Asada. Ona njegovim trupama obezbeđuje vazdušnu podršku, dostavlja im naoružanje i Damasku pruža diplomatsku podršku u UN, kao i na međunarodnim mirovnim pregovorima.

- Protiv koga se bori: Ruska intervencija u Siriji pokrenuta je oktobra 2015. godine kada su započeti vazdušni udari protiv terorističkih meta. I dok Moskva saopštava da su njen cilj ID i druge islamističke, terorističke grupe, američki zvaničnici su u više navrata izveštavali suprotno, odnosno da su ruski napadi prvenstveno imali za cilj one jedinice koje nisu deo Islamske države, a koje se bore protiv Asadovih snaga.

- Šta želi: Moskva želi da zadrži Asada, svog najbližeg bliskoistočnog saveznika na vlasti i obezbedi svoj vojni uticaj u regionu. Rusija ima važnu vazduhoplovnu bazu u zapadnoj sirijskoj provinciji Latakiji i pomorsku bazi u sirijskoj luci Tartus. Ruske vlasti podržavaju mirovne pregovore sa onima koji dozvoljavaju mogućnost da Asad ostane na vlasti, ali se, kako se smatra, ne bi suprotstavile ni rešenju koje bi omogućilo ograničenu autonomiju opozicionih snaga na određenim područjima Sirije.

Turska

- Koga podržava: Turska se borila protiv ID zajedno sa svim jedinicama sirijske opozicije - osim kurdskim - uključujući i Slobodnu sirijsku armiju (FSA).

- Protiv koga se bori: Ankara učestvuje u vazdušnim napadima protiv ID u okviru koalicije pod vođstvom SAD. Njene snage međutim izvode i samostalne napade iz vazduha na opozicione kurdske snage na severu Sirije. Pored toga, Turska je u okviru operacije "Štit Eufrata" slala i kopnene snage u Siriju protiv Islamske države i kurdskih jedinica.

- Šta želi: Ankara želi da pobedi ID i druge ekstremne islamističke grupe koje su, smatra se, odgovorne za terorističke napade u Turskoj. Ankara takođe želi da spreči da vojni uspesi sirijskih Kurde ohrabre na nekakve slične akcije i kurdsko stanovništvo Turske. Ankara podržava mirovne pregovore koji bi okončali konflikt u Siriji i zalaže se za to da ta zemlja postane stabilna čime bi se sprečio dolazak novih izbeglica u Tursku i omogućilo postojećim da se vrate u Siriju.

Iran

- Koga podržava: Teheran podržava Asadovu vladu bar od 2012. godine, šaljući sirijskom režimu veliku vojnu pomoć u vidu obuke, oružja i razmene obaveštajnih podataka.

- Protiv koga se bori: Iran se na strani Asada bori i protiv ekstremističkih, ali i protiv umerenih frakcija u sirijskoj opoziciji. Prema izveštajima, pripadnici elitne jedinice Iranska revolucionarna garda (IRGC) učestvovali su u ofanzivama koje su izvodile trupe sirijske vlade.

- Šta želi: Osim Sirije, Iran ima malo prijatelja na Bliskom istoku, a podrška Asadu obezbeđuje im saveznike protiv regionalnih rivala - Izraela i Saudijske Arabije. Teheranu je takođe potrebna Sirija kako bi dostavljala oružje Hezbolahu u susednom Libanu, čemu se protivi Izrael.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online