Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.11.2017.
13:19
Radio Slobodna Evropa A

Srušen most između Turske i EU - da li će Rusija to iskoristiti?

"Političko savezništvo između EU i Turske ostaće blokirano još mnogo godina, jer je ušlo u fazu teško podnošljivog moralnog i političkog jaza", kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Mark Pjerini, stručnjak za Tursku iz Carnegie Europe.

Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

"Turske vazdušne snage nisu više pouzdane"

Taj jaz već slabi odnose u NATO-u i ključno pitanje po njegovom sudu je hoće li Rusija iskoristiti relativnu diplomatsku izolaciju Turske i spor sa Zapadom kao oruđe protiv EU i NATO-a - kaže Pjerini i ističe da je u Turskoj nakon neupešnog puča u julu 2016. uočljiva politička nestabilnost.

- Masovne čistke u armiji, snagama bezbednosti i društvu generalno se nastavljaju, i to nije nešto što traje par meseci i zaustavlja se. Situacija u Turskoj po pitanju vladavine prava je jako daleko od one ranije i kao posledica toga odnosi sa EU značajno su pogoršani - dodaje on.

- Treba reći da Turska nije samo u zategnutim odnosima sa EU već takođe i sa SAD. Ali, i pored rečenog Turska je veoma važna članica NATO-a, na strateški veoma važnom mestu. Uticaj tih tenzija je da Rusija pokušava iskoristi relativnu diplomatsku izolaciju Turske i spor sa Zapadom kao oruđe protiv NATO-a i EU. To je mnogo važnije pitanje od same Turske - tvrdi Pjerini.

- To već slabi NATO u smislu da pouzdanost turskih snaga, naročito vazdušnih snaga, nije što je bila pre samo dve godine. Ali to ne znači da se dovodi u pitanje članstvo Turske u NATO u ovom trenutku. Međutim, ako na primer ruski raketni sistem bude integrisan u turske vazdušne snage to bi stvorilo još jednu teškoću za NATO, jer morate jasno da razdvojite šta je kompatibilno a šta nije, i morate preduzeti nove odbrambene mere - kaže francuski stručnjak za Tursku.

Vraća li se Turska sa neootomanskim ambicijama na Balkan?

Što se tiče odnosa između Kremlja i Ankare sada, Pjerini smatra da postoje oportunistički stavovi na obe strane. "Suštinski, Turska ima interes za pokazivanje jakih veza sa Rusijom u vreme kada je na domaćem planu pred snažnim izazovom liderstva, a na međunarodnoj sceni sa tradicionalnim zapadnim saveznicima imaju set poteškoća", kaže Pjerini.

- I pored navedenog, odnos između Rusije i Turske može doneti određene diplomatske prednosti, možda i neke vojne benefite, ali sasvim sigurno ne i ekonomske koristi, zato što Rusija nema šta da ponudi izuzimajući odlazak turista u Tursku, a Turska izvoz građevinara u Rusiju. Ali to je jako malo u poređenju sa onim što se razmenuje sa EU - navodi on.

- Što se tiče Balkana, turska bilateralna politika bila je da je Zapadni Balkan, kako je to bivši ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu definisao u periodu 2009. i par godina nakon toga, ostatak Otomanskog carstva i zona turskog uticaja, i to se odnosi na više regija, a Balkan je prvi.

Međutim, ono što Turska ima da ponudi Zapadnom Balkanu nije potpuno jasno, naročito ako vidite da zemlje Zapadnog Balkana nastavljaju da napreduju ka EU i kompatibilnoj formi demokratije, a Turska nastavlja da se distancira od demokratije - zaključuje Mark Pjerini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online