Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.02.2018.
00:55
B. Božin - Vesti A

Albanski karteli osvajaju Evropu (4): U gnezdu klana Balili

U Albaniji svako zna prezime Balili.

pixabay.com
Klement Balili slobodno šetao Albanijom

Narko-bos Klement Balili jedan je od najozloglašenijih kriminalaca u svetu i verovatno nigde nije tako uspešna veza politike i mafije kao u ovom slučaju.
 

Albanski novinar Artan Hodža u svojim TV emisijama redovno govori o Pablu Eskobaru Balkana jer stvari postaju zabrinjavajuće. Postoje slike na kojima je aktuelni predsednik Albanije na jednoj od zabava Balilija.

Omiljen među narodom

Hodža kaže Jonasu Brengu, kolegi iz nemačkog "Šterna":

- Partije sada pokušavaju da temu prećute. Ali moj posao je da ih podsećam!
Hodža je otišao u Stjar, rodno selo Balilija, da bi tamo istraživao. Balilijeva žena i veći deo ozloglašenog klana još uvek žive u tri velike vile. Pre nego što je stigao, na benzinskoj pumpi je sreo na šefa policije tog regiona, svog starog prijatelja.

Zaplenjena imovina

Specijalni sud u Albaniji je krajem novembra 2017. godine zaplenio imovinu Klementa Balilija i njegovih rođaka, na osnovu odluke zasnovane na antimafijaškom zakonu. Kako je javio albanski Kanal Top, pored 20 apartmana u Sarandi i Tirani, sud je ovom klanu oduzeo i hotel Santa Kvaranta, čiji je vlasnik Balilijev brat. Iz istih razloga, pod istragom su se našli i Balilijevi dalji rođaci, dok je on bio u bekstvu. Optužen je za međunarodnu trgovinu drogom i za uspostavljanje organizovanog kriminala.

- Moraš da me izvučeš ako mi se u Stjaru nešto desi - zamolio ga je Hodža.

Šef policije se ugrizao za usnu i rekao da ne zna da li će moći kad 80 odsto njegovih ljudi pripadaju Baliliju.

Stjar leži u blizini Sarande, poznatog turističkog mesta s lepom promenadom, puno hotela. Sve podseća na Ibicu, opisuje Breng. Klanu Balili pripada više zgrada s apartmanima, nekoliko restorana, diskoteka, dva bara i dva hotela sa pet zvezdica. Tek u novembru 2017. godine je Baliliju zaplenjen hotel i više nekretnina. Pet puta su propali pokušaji da se uhvati sam Balili. Prilikom poslednjeg, on je sedeo u VIP loži stadiona i gledao fudbalsku utakmicu. Kad su upali specijalci, Balili je nestao.

Mafija na izborima

U 2016. godini je u Albaniji bilo 1.349 hapšenja u vezi s drogom, ali samo stotinak presuda. Nijedna krupna riba se nije nalazila među njima.
- Oni bi đavola to učinili i uhapsili nekog bosa - izjavljuje narko-trgovac i ubica Samo. Politika i karteli se međusobno usko prepliću.
- Svako u Albaniji zna: Mafija može da ti učini da pobediš na izborima.

Njegova tajna je to što dobro plaća, tako da je čak par godina pošto je ušao u posao sa kanabisom koristio policiju za transport robe. Tako je 2007. godine u jednom policijskom automobilu nađeno 700 kilograma marihuane. Balili je tada uhapšen, ali i pušten pet meseci kasnije.

Klement Balili je omiljen među narodom jer se brine o ljudima, poklanja traktore, plaća svadbe i lečenja. Zemljaci su mu dali nadimak Robin Hud. Krajem 2000. godine je jug Albanije postao njegovo neprikosnoveno kraljevstvo, a 2014. je ušao u politiku i postao direktor Ministarstva za transport i saobraćaj na jugu, u trenutku kad je u velikom stilu ušao u međunarodnu trgovinu kokainom. Za petama su mu bile američka agencija protiv narkotika DEA, kao i Europol, koji su 2016. izdali poternicu za čoveka koji je zarađivao stotine miliona i izgradio transportnu mrežu koja se prostirala od Grčke do Austrije.

Međutim, politika je bila prva velika greška Balilija koji je takoreći iz senke izašao na videlo. Pošto je međunarodni pritisak bio sve veći, Balili je izgubio funkciju i od tada potonuo u ilegalu.

Lice sa poternice

Albanski TV voditelj Artan Hodža je nemačkom kolegi Brengu ispričao o nedavnom događaju u Tirani, kad se vraćao sa prijateljem arhitektom u grad i imao susret bliske vrste sa jednim crnim rendž roverom u kome je sedeo gradonačelnik s juga, rođak Balilija, i još jedan čovek, koga u prvom trenutku nije preoznao jer je nosio dužu kosu i bradu.

- Ti si taj novinar - rekao mu je gradonačelnik. Onda se okrenuo i drugi muškarac i Hodža je tada prepoznao lice s poternice. Srce je počelo snažno da mu udara, ali pre nego što je bilo šta odgovorio, rendž rover je odmaglio.

- To govori sve o našoj zemlji. Ceo svet traži tog tipa, a šta on radi? Šeta kao turista! - rekao je albanski novinar reporteru "Šterna".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online