Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.02.2018.
23:23
Vesti A

Krštenje i venčanje na Pacifiku

Arhimandrit Pantelejmon Jovanović, koji širi pravoslavlje i u najudaljenijim gradovima planete, trenutno misionari na Filipinima gde je nedavno na obali Pacifika obavio čin krštenja i venčanja.

- Jedan od retkih pravoslavnih Filipinica koje sam upoznao ovde u Daetu je brat Atanasije (Romulo B. Templonuevo). Ima 70 godina, a kršten je već dve decenije. Dok je živeo u drugom gradu, nedaleko od tamošnjeg pravoslavnog hrama, upoznao je monaha koji je tu služio, zainteresovao se, prošao katihetsku pripremu i primio sveto krštenje. On mi ovde redovno pomaže (čtecira) na bogosluženjima, pričešćuje se i ispoveda, posti, čita, moli se Bogu - priča arhimandrit Pantelejmon za "Vesti".

Brat Atanasije, inače, živi na prelepom seoskom imanju nedaleko od grada. Uprkos svojim godinama veoma je krepak, radi u apoteci, a na svom imanju se bavi stočarstvom i poljoprivredom. Pored mnogobrojnih stabala kokosovih palmi, banana, papaje, manga, bavi se i proizvodnjom i prodajom rasada mladih stabala kakaoa. Drži koze, svinje i krave. Predsednik je Udruženja proizvođača organske hrane u ovom delu Filipina (Kamarines Nort).

Rođen je od oca Huana i majke Roze kao rimokatolik u selu Manguisok blizu Daeta. Već duže vremena živi sam, a poslednjih nekoliko godina sa svojom prijateljicom Frensis odlazi ponekad na bogosluženja u pravoslavne hramove u Manilu i ostala mesta. Frensis je radila u opštinskoj službi.

- Među njima se rodila ljubav i odmah po dolasku u grad Daet, posle prve svete liturgije, oboje su mi se obratili sa željom da krstim Frensis i da ih venčam posle krštenja. Posle razgovora koje smo potom vodili, bilo je više nego jasno da je njihova namera iskrena i da imaju jaku želju za primanjem svetih tajni crkve pravoslavne. Kada smo se konačno dogovorili oko svih detalja, njihovoj radosti nije bilo kraja. Pripremili su se postom, molitvom i čitanjem pravoslavnih katihetskih knjiga. Za kumove su izabrali pravoslavce iz Daeta - Branka i Lori Milošević. Za buduću pravoslavnu Filipinku odabrano je ime Hulijana (Julijana) po svetoj mučenici Julijani Nikomidijskoj - priča naš sagovornik.

Pričešće i molitve

- Dogovoreno je i blagosloveno da se posle duhovne pripreme novokrštena Huliana na sledećoj svetoj liturgiji pričesti zajedno sa Atanasijem i njihovim kumovima. Ako Bog da, naši pravoslavni Filipinci iz Daeta, Atanasije, Hulijana i Lori će se nedeljom, zajedno sa Brankom, okupljati na bogosluženjima, a u periodima bez sveštenika (sveštenomonaha) nastaviće redovno da se sastaju u improvizovanom prostoru preuređenom za molitvu, dok se eventualno jednog dana ne podigne mala pravoslavna kapela ako bude volja božja, da nastave da se zajedno mole Bogu, čitaju psalme i ostale molitve, pevaju, krepe duhovno, napreduju i uzrastaju u veri pravoslavnoj - napominje sagovornik "Vesti".

Prilježno su pripremili sve što je bilo neophodno za izvršenje svetih tajni i za svadbenu trpezu.

- Na dan praznika, budući mladenci, kumovi i članovi porodica okupili su se i zajedno krenuli put obale Tihog okeana na zakazano krštenje i venčanje. Iako je prošle godine postojala inicijativa da se na Atanasijevom seoskom imanju podigne mala pravoslavna kapela (pa i deo materijala bio nabavljen) taj projekat se izjalovio, pa smo se složili da se ovog puta svete tajne izvrše pod vedrim nebom, dok, ako Bog da, ne bude nove prilike da se ovde podigne mala pravoslavna bogomolja - objašnjava otac Pantelejmon.

Ovaj duhovni događaj ima istorijski značaj, jer je to prvi put u istoriji SPC da srpski sveštenoslužitelj krštava i venčava lokalno stanovništvo- starosedeoce na Filipinima.

Mladenci junački izdržali stajanje

- Mladenci koji se nalaze pred osmom decenijom života, kumovi i rodbina - junački su izdržali dugotrajno stajanje. Umora nije bilo. Blagoslov i blagodat svetih tajni se lako mogao uočiti na licima mladenaca koja su na kraju sijala vedrinom i blagodarnošću. Iako nenaviknuti na duga molitvena stajanja, ista radost se mogla primetiti i na licima članova njihovih porodica. Ovo je bio podvig za sve nas imajući u vidu veliku vlažnost vazduha i vrućinu karakterističnu za ovaj deo Azije. Vlažnost (koja uzrokuje subjektivni osećaj povišene temperature vazduha) je tolika da kad uveče ostavim svoj monaški opasač pored kreveta, ujutru je prekriven naslagama buđi - priča arhimandrit Pantelejmon.

Sveto krštenje je po tradicionalnoj pravoslavnoj praksi i svetotajinskom predanju obavljeno u velikoj vodi i talasima Tihog okeana trokratnim pogružavanjem. Novokrštena Hulijana, Atanasije i kumovi Branko i Lori su pevali, odgovarali Gospode pomiluj i čitali Simbol vere, Očenaš, psalme i apostol na engleskom, srpskom i tagalo (filipinskom) jeziku.

Venčanje je takođe proteklo molitveno u duhovnoj radosti kao i krštenje. Mladenci su za venčanje sami pripremili sebi vence od filipinskog cveća i dekorisali na plaži unapred određeno mesto za molitve i svete tajne. Sa poslednjim rečima svetotajinskih molitava dočekan je i zalazak Sunca. Pripreme i molitve su sveukupno trajale nešto više od tri sata.

Duhovno slavlje je završeno kod kumova Branka i Lori svečanom trpezom i svadbenom tortom.

Čista vera najdragoceniji biser

- Filipinski državni i narodni moto (parola) je: "Za ljubav Boga, naroda, prirode i države." Filipini imaju 105 miliona stanovnika. Kao i u nekim drugim delovima sveta, osvajači (kolonisti) su silom (ognjem i mačem) nametnuli rimokatolicizam mirnom i dobrodušnom filipinskom narodu. Danas je oko 85 odsto stanovnika Filipina rimokatoličke vere. Uzrastajući u svetom pravoslavlju, molitvama, postom, svetim tajnama, dobrim delima, svojim ličnim primerom i ljubavlju, pravoslavni hrišćani u gradu Daetu će moći da svedoče svoju svetu veru i među mnogobrojnim lokalnim stanovništvom.
Neka Gospod bude pomoćnik i daruje obilje blagoslova i milosti svoje onima koji se požrtvovano i sa ljubavlju trude na delu misije svedočenja najdragocenijeg bisera u ovom svetu - čiste, svete, neiskvarene i spasonosne vere pravoslavne! "Radujte se i veselite se, jer je nagrada vaša velika na nebesima" (Lk. 6,23) - poručuje neumorni misionar.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online