Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
00:41
Vesti A

Ovo nije rat već masakr

Turska je upozorila da će se suprotstaviti snagama sirijske vlade ako uđu u regiju Afrin kako bi pomogli kurdskom JPG u borbi protiv turske vojske. Turska je započela operaciju u Afrinu prošlog meseca u saradnji sa sirijskim pobunjenicima, boreći se protiv JPG kojeg Ankara vidi kao pretnju na svojoj južnoj granici zbog povezanosti te organizacije s Radničkom partijom Kurdistana, pokretom koji već više decenija vodi borbu protiv vlasti u Turskoj.

EPA/Sedat Suna
Invazija: Turske snage na granici Sirije

Ofanziva Ankare dodatno je pogoršala kompleksnost sukoba na severu Sirije gde su prisutne kurdske snage, sirijska vlada, pobunjenici, Turska, Iran, Sjedinjene Države i Rusija. Ova izjava turskog predsednika i ministra spoljnih poslova dolazi dan nakon što je istaknuti kurdski zvaničnik rekao da je postignut dogovor da sirijska vojska uskoro stigne u Afrin kako bi pomogla u borbi.

Ključa i u Libanu

Libanska vojska iskoristiće sva dostupna sredstva kako bi se suočila s bilo kojom potencijalnom "izraelskom agresijom" bez obzira na cenu, izjavio je u ponedeljak njen komandant. Američke diplomate nedavno su posredovale između dveju zemalja nakon napetosti preko graničnog zida koji Izrael gradi te zbog odluke Libana da istražuje energetske izvore u blizini spornih voda.

Ali portparol JPG Nuri Mahmud u ponedeljak je odbacio da je postignut takav sporazum s vladom u Damasku. Sirijski državni mediji isti dan su objavili da će provladina paravojska ući u Afrin "za nekoliko sati", ali dosad u tu regiju nisu ušle nikakve snage.

- Ako sirijska vojska dođe da brani JPG, tada niko i ništa neće moći da zaustavi turske vojnike - poručio je iz Jordana turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Turska neće imati ništa protiv da sirijska vojska uđe u Afrin ako će to učiniti kako bi ga "počistila" od kurdskih vojnika, dodao je ministar.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kasnije je u razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da će Damask snositi posledice ako postigne dogovor s JPG, te je naglasio kako će se operacija u Afrinu nastaviti.

Badran Jia Kurd, savetnik kurdske autonomne vlade na severu Sirije, rekao je kako postoji vojno razumevanje između Damaska i kurdskih snaga o ulasku sirijske vojske u Afrin. Dodao je i da postoji i suprotstavljena strana tom dogovoru koja bi ga mogla zaustaviti. To je pritisak Rusije, ključnog saveznika sirijskog predsednika Bašara al Asada. Dogovori između sirijske vlade i Kurda, dveju snaga koje drže najviše teritorija u Siriji, mogli bi se pokazati kao ključni za budući razvoj događaja u sirijskom sukobu koji se pretvorio u rat svih protiv svih. Od 2011. u Siriji je poginulo više od 340.000 ljudi, a milioni su proterani iz domova.

U Siriji je došlo do novog pregrupisavanja snaga. U "igru" su se ubacili sirijski Kurdi koji su sklopili savez za Asadom da se bore protiv Turske. Podsetimo, Turska trenutno u sirijskom regionu oko Afrina izvodi akciju "Maslinova grančica" uperenu protiv sirijskih Kurda. Vest o savezu kurdske Jedinice narodne zaštite i sirijskog predsednika Bašara al Asada dodatno je zakomplikovalo situaciju u Siriji pa sada ispada da će se na terenu SAD koje podržavaju Kurde, i Asad na čijoj strani su Rusija i Iran, boriti na istoj strani, i to protiv Turske, američkog NATO saveznika.

Iran, koji je takođe "upao" u igru u Siriji zagovara opciju zbližavanja sirijskog režima i Kurda, kao dve strane koje drže najveće komade teritorija u Siriji. Iran je za sada na poziciji koja "im ne zadaje glavobolje" jer se sa Asadom sukobljava samo sporadično. S druge strane, novonastala situacija zadaje glavobolje svima ostalima, i Turskoj i Rusiji i SAD.

Rusija se povukla iz Afrina uoči turske ofazive, očito ne želeći da ugrozi diplomatske odnose s Ankarom, ali je to učinila nauštrb njoj prijateljskih Kurda, koji su Moskvu optužili za izdaju. SAD takođe gubi. Budući da pomaže JPG i u direktnom je sukobu sa svojom NATO saveznicom.

Kod Damaska ginu civili

Gotovo 80 civila, među kojima 20 dece, poginulo je kada su sirijski avioni bombardovali istočnu Gutu - uporište pobunjenika u predgrađu Damaska. Bilans žrtava raste, dok artiljerijski i napadi iz vazduha, i ojačavanje položaja vladinih snaga nagoveštavaju skori kopneni napad na tu enklavu koja je još od 2013. godine pod vlašću pobunjenika.
- Režim intenzivno bombarduje istočnu Gutu pripremajući kopnenu ofanzivu - rekao je Rami Abdel Rahman, direktor opozicione sirijska Opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.
Dve islamističke pobunjeničke grupe kontrolišu veći deo istočne Gute, ali tamo su i džihadisti grupe Al-Šam Hajat Tahrir, sve do samog Damaska.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online