Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
13:10
BBC A

London spreman za akciju, Rusija upozorava na rat, a SAD...

Članovi britanske vlade odlučili su da je "vreme za akciju" u Siriji kako bi se "sprečila dalja upotreba hemijskog oružja", saopšteno je iz kabineta premijerke Tereze Mej u Dauning stritu.

EPA/Carlos M. Vazquez/US Navy/Handout
Da li će se ponoviti situacija od 2017. godine kada je Amerika raketama gađala sirijsku bazu?

Britanski ministri smatraju da postoji "velika verovatnoća" da je Asadov režim odgovoran za navodni hemijski napad. Oni su se složili da upotreba hemijskog oružja ne može da "prođe nekažnjeno". 

Ministar saobraćaja, Džo Džonson, rekao je, međutim, nakon sastanka da "nije doneta odluka da se pokrene vojna akcija". 

U saopštenju iz Dauning strita nije bilo reči o vojnoj akciji.

Ruska pozicija

Rusija je upozorila Sjedinjene Američke Države da bi vazdušni napadi na Siriju mogli da dovedu do rata između dve zemlje. 

- Prioritet je da izbegnemo opasnost od rata - rekao je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzija. 

On je optužio Vašington da ugrožava međunarodni mir i rekao da je situacija "veoma opasna". 

Uoči sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je tražila Rusija, Nebenzi je rekao da "postoji opasnost od širenja sukoba" i da "nažalost ne možemo da isključimo ni jednu opciju". 

Laburisti u Engleskoj se protive 

Vođa Laburističke stranke, Džeremi Korbin, optužio je vladu da "čeka instrukcije" američkog predsednika Donalda Trampa i rekao da vojna akcija neće da reši situaciju u Siriji. 

- Još bombi, još ubijanja, još rata, neće spasiti živote. Samo će odneti još života i rasplamsati rat na drugim mestima. 

Medicinski izvori kažu da je desetine ljudi ubijeno, uključujući i decu, u toku napada na sirijski grad Duma, u regionu Istočne Gute, koji je, kako se pretpostavlja, izveden hemijskim oružjem. 

Američki predsednik je razgovarao sa britanskom premijerkom u utorak. Oni su se složili da je sirijski predsednik Bašar el Asad "ustanovio matricu opasnog ponašanja kada je reč o upotrebi hemijskog oružja". 

U saopštenju iz Dauning strita se navodi da su se dogovorili da "blisko sarađuju na međunarodnom odgovoru" na akcije sirijskog režima. 

Očekuje se da Tramp razgovara sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o akcijama koje treba da preduzmu. Bela kuća je saopštila da "konačna odluka nije doneta". 

Urednik BBC-ja Lora Kensberg kaže da Velika Britanija planira da se uključi u združene akcije Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, a ne da ih samo podrži. 

Izvori BBC-ja tvrde da je premijerka spremna da krene u akciju protiv Asadovog režima bez odobrenja Parlamenta.

Neke opozicione partije, kao i poslanici iz redova Konzervativne partije, na čijem je čelu Tereza Mej, tražili su da se o ovoj odluci prethodno izjasni Parlament. 

Tereza Mej smatra, međutim, da "sve ukazuje" da je sirijski režim predsednika Bašara el Asada odgovoran za navodni napad na Dumu koji je nazvala "šokantnim i varvarskim".

Ruska pozicija

Rusija je upozorila Sjedinjene Američke Države da bi vazdušni napadi na Siriju mogli da dovedu do rata između dve zemlje. 

- Prioritet je da izbegnemo opasnost od rata - rekao je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzija. 

On je optužio Vašington da ugrožava međunarodni mir i rekao da je situacija "veoma opasna". 

Uoči sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je tražila Rusija Nebenzi je rekao da "postoji opasnost od širenja sukoba" i da "nažalost ne možemo da isključimo ni jednu opciju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online