Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.05.2018.
09:44
Vestionline A

"Izrael se sprema za rat sa Iranom" - "Odgovorićemo..."

Dva dana nakon spornog napada u Siriji za koje se veruje da su delo Izraelaca u svetu se sve više priča o mogućem sukobu Izraela i Irana. Netanijahu sve negira.

wikipedia.org/TSGT KEVIN J. GRUENWALD, USAF

 

Visoki iranski zvaničnik Aladin Borudžerdi izjavio je da će Iran u “odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu“ odgovoriti na navodni izraelski raketni napad u kome su ubijeno nekoliko Iranaca u Siriji.

Inače, njegova izjava predstavlja prvi direktan odgovor na napad na dve baze na severu Sirije u nedelju uveče koje je navodno izveo izrael.

Iranska novinska agencija i organizacija koja nadgleda rat su navele da je u udarima ubijeno više od 20 provladinih boraca među njima Iranci, preneli su izraelski mediji. Nakon napada nastala je prava konfuzija i ćutanje sa izraelske strane.

- Agresija cionističkog entiteta protiv prisustva naših vojnih savetnika u Siriji daje nam pravo da odgovorimo na odgovarajućem mestu i vremenu - rekao je Borudžerdi na novinskoj konferenciji u glavnom gradu Sirije, prenosi AP.

Brzo reagujući na tu pretnju izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je rekao da pretnje iz Irana “dolaze nedelju za nedeljom “ i ako postupe po njima Izrael će odgovarajuće reagovati.

Liberman je uz to kritikovao zemlje koje ne vide pretnju Irana, rekavši da više vole da ”zabiju glavu u pesak” i da ignorišu da “Iran ugnjetava slobodu izražavanja i manjine” i ima ekonomsku korist zasnovanu na pogrešnim osnovama da ne teži da razvije nuklerno oružje.

- Izrael ne može ignorisati iransku pretnju - zaključio je izraelski ministar, preneli su izraelski mediji.

Napad u nedelju samo je još više pojačao napetost između Izraela i Irana, ključnog saveznika sirijskog predsednika Bašara Asada, u građanskom ratu koji traje sedam godina, a o tome se priča i u SAD - trojica neimenovanih američkih zvaničnika navode da je incident u nedelju najnoviji pokazatelj da se Izrael i Iran približavaju otvorenom sukobu.

Ovi neimenovani zvaničnici veruju i da se Izrael sada priprema za vojnu akciju te da traži američku pomoć i podršku, prenosi mreža NBC njuz.

- Na listi potencijalno najverovatnijih konflikata u svetu, sada je na samom vrhu nalazi se sukob Izraela i Irana u Siriji - kaže jedan visoki američki zvaničnik.

Trojica zvaničnika SAD navode i da su izraelski avioni F-15 pogodili Hamu nakon što je Iran isporučio oružje u bazu u kojoj je smeštena iranska 47. brigada, uključujući rakete zemlja-vazduh.

Izrael, kako navode, sve više postaje svestan uticaja Irana u susednoj Siriji. I dok Rusija vodi vazdušni rat za Asadov režim u Siriji, Iran vodi kopneni rat, tvrde zvaničnici, navodeći da su iranski borci u svakoj većoj ruskoj i sirijskoj bazi u zemlji.

U tekstu se podseća da su se prošle nedelje visoki vojni zvaničnici Izraela sastali sa američkim kolegama tražeći podršku za veću akciju protiv Irana u Siriji.

Ipak, premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je u utorak da Izrael ne teži ratu sa Iranom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online