Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2009.
23:20 >> 09:23h
Vestionline, Tanjug A

Rompaj: Pregovori su mi glavno oruđe

Novoimenovani predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompaj izjavio je da će glavno oruđe njegovog rada u narednom periodu biti pregovori i da će se truditi da zadovolji interese svih članica EU.

Premijer Belgije Herman van Rompuj izabran je za prvog predsednika Evrope
 

"Samo je jedan profil moguć (za predsednika Saveta EU), profil dijaloga jedinstva i akcije. Kao predsednik Saveta slušaću pažljivo svakoga i trudiću se da svakome izađem u susret", rekao je u četvrtak uveče Van Rompaj na konferenciji za novinare nakon samita.

Konsenzus oko ovih imenovanja postignut je na neformalnom samitu organizovanom zbog nemogućnosti da se na drugi način imenuju ljudi koji će obavljati nove visoke funkcije proistekle iz Lisabonskog sporazuma, pošto je Velika Britanija odustala od insistiranja na tome da bivši premijer Toni Bler bude predsednik Saveta EU.

On je naglasio da će kao glavno oruđe u svom radu koristiti pregovore u kojima, kako je rekao, "ne sme biti poraženih" i dodao da je za to potrebno i da "institucije moraju raditi na optimalan način".

"Od 1. decembra imaćemo novi institucionalni okvir. Na meni je da obezbedim da to funkciniše kako treba. To ću uraditi konsultujući se sa svima s kim je potrebno. Tokom čitavog političkog života trudio sam se da obezbedim razumevanje i poštovanje za političke protivnike i u tom smislu ću nastaviti", rekao je on.

Novi predstavnik za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Britanka Ketrin Ešton izjavila je da je iznenađena svojim imenovanjem i da joj to čini veliku čast.


Glavni kvalitet Van Rompuja, koji je uzet u obzir prilikom njegovog izbora za predsednika Saveta EU, jeste ta što je uspeo da održi krhku koalicionu vladu u Belgiji pošto je postao premijer pre manje od godinu dana i da vešto izbalansira interese flamanske i valonske nacionalne zajednice.


Eštonova, koja trenutno obavlja funkciju evropskog sekretara za trgovinu i bivši je član gornjeg doma britanskog parlamenta, jedva da je poznata i u sopstvenoj zemlji i ima jako malo iskustva u spoljnoj politici.

Predsednik EU

* Biraju ga predstavnici 27 zemalja članica
* Biva izabran kvalifikovanom većinom glasova
* Mandat mu traje dve i po godine
* Može da bude reizabran jednom
* Predsedava samitima EU
* Predstavlja EU na svetskoj političkoj sceni

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online