Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 20.01.2011.
12:05 >> 13:37h
Đ. Barović - Vesti A

Sloba naredio: Sklonite Mladića!

General Ratko Mladić nikada nije imao želju da pregovara o svojoj predaji Haškom tribunalu, a samo nekoliko dana pre 5. oktobra 2000. i nekoliko meseci pošto će biti uhapšen, a zatim i izručen Haškom tribunalu, tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević naredio mu je da se više ne pojavljuje u vojnim objektima i javnosti jer time "šteti ugledu države i Vojske", tvrdi general Nebojša Pavković.

Pavković tvrdi da je Milošević hteo da "skloni" Mladića
 

Ovo je najzanimljiviji deo iskaza koji je nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SRJ, general Nebojša Pavković dao istražnom sudiji Drugog opštinskog suda u Beogradu 21. jula 2006. godine.

"Vesti" su došle u posed ovog ekskluzivnog svedočenja koje je dao Pavković dok je bio na jednom od redovnih dopusta iz pritvorske jedinice Ševeningen.

Tajna komisija

General Pavković otkrio je i da je unutar Generalštaba bila formirana posebna, generalska komisija koja je ispitivala Mladićevo kretanje.

- To je učinjeno odmah po usvajanju Zakona o saradnji sa Hagom, juna 2002. u kojoj su bili generali Miodrag Simić i Stamenko Nikolić - objasnio je Pavković.

U iskazu istražnom sudiji, Pavković tvrdi da je Milošević upozorio Mladića septembra 2000. godine, na proslavi na Vojnoj akademiji koja je tada bila i sedište Generalštaba Vojske SR Jugoslavije.

"Stajao sam u društvu Slobodana Miloševića i tadašnjeg ministra odbrane Dragoljuba Ojdanića kad se u jednom trenutku pojavio Ratko Mladić u civilnom odelu. Milošević me je upitao da li sam ga ja pozvao, a ja sam odgovorio: "Ne." Isto je pitao i Ojdanića, koji mu je isto odgovorio. Posle toga, Milošević mi je rekao da održim sastanak u Generalštabu sa Mladićem i da mu kažem da se više ne pojavljuje u javnosti i u vojnim objektima jer to šteti Vojsci i državi. Ubrzo zatim pozvao sam Mladića i na tom sastanku je uz još nekoliko oficira bio prisutan i general Milan Đaković, načelnik Uprave vojne bezbednosti. Rekao sam mu da se ne pojavljuje u vojnim objektima i u javnosti, a razgovor je bio dosta težak. Stalno je ponavljao priču iz svog detinjstva", svedočio je Pavković i odbacio optužbe da je general Mladić zatim u više navrata tražio razgovore sa njim.

"Vesti" su došle u posed ekskluzivnog svedočenja Pavkovića

- Znam da je bio ljut na mene što sam ukinio propusnice, ali se uopšte ne sećam da je bilo inicijative da on hoće da razgovara sa mnom. Da je to hteo, sigurno ne bih odbio jer bi to bilo u interesu Vojske. Koliko mi je poznato, ni Vojska SRJ, ni bilo koja jedinica u njenom sastavu nije čuvala Mladića - naveo je Pavković, zapitavši se kako vojne službe bezbednosti sada znaju gde se Mladić skrivao, a ranije nisu imali te informacije. 

Iskaz - autentičan

Pravnom zastupniku generala Pavkovića, beogradskom advokatu Ljubiši Živadinoviću dali smo na uvid dokumenta do kojih smo došli i on je potvrdio njihovu autentičnost.

- General Pavković se poslednjih meseci tereti da je čuvao Mladića i ko zna šta još. Mislim da sada više nema nikakvih dilema da on ni na kakav način nije učestvovao u skrivanju Mladića - naglašava Živadinović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.01.2011. 12:39
Ziv nam i zdrav bio DJENERALE MLADICU I NEKA TE BOG SACUVA IZDAJNIKA!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online