Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 26.09.2014.
05:21
D. Dekić - Vesti A

Potera za Mirinim milijardama

Priča o milijardama koje je Mirjana Marković, udovica pokojnog predsednika Slobodana Miloševića odnela u Moskvu, i spekulacije o velikom bogatstvu porodice danas bi mogle da dobiju epilog, pošto Evropska komisija raspravlja o ukidanju uredbe kojom im je zamrznuta imovina u inostranstvu.

Imovina kao državna tajna: Slobodan Milošević i Mirjana Marković 


Enigma merena u džakovima od četiri do 14 milijardi američkih novčanica periodično je podgrevana. Za Miloševićevog života, u izveštaju Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala i Svetske banke navedeno je da je on tokom vladavine proneverio milijarde. Iste optužbe su posle 2000. stizale iz redova srpske vlasti i domaćih i inostranih medija.


Ruski nedeljnik "Komersant" krajem 2005. objavio je Miloševićev lični plan za obnovu zemlje "Maršal 2", odnosno da preko ruskih biznismena vrati četiri milijarde u Srbiju. Poslednji talas pokrenuo je diplomata Dušan Bataković otkrivši da mu je izvesni ruski ambasador kazao da Miloševićeva udovica živi pod zaštitom vojske, jer je u Rusiju unela četiri milijarde dolara.


Ruski mediji nedavno su naveli da se u komšiluk Mirjane Marković doselio svrgnuti i prebogati ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.


Batakovićeve tvrdnje, Dragan Radević iz udruženja Sloboda naziva glupošću i to obrazlaže činjenicom da nije naveo ime ruskog diplomate koji mu je to ispričao.
- Miloševićeva udovica jedva sastavlja kraj s krajem. Živi od svoje penzije, jer od svih šefova Srbije i SRJ samo Miloševićeva penzija nije regulisana i udovica na nju nema pravo - objašnjava Radević za "Vesti".

Zamajavanje penzionera

Priča o bogatstvu Miloševića je prema rečima porodičnog advokata Mome Raičevića lansirana, jer državno rukovodstvo mora da pokrije nepopularni potez zavlačenja ruke u džep penzionera i činjenice da sporo stižu inostrane donacije za kuće stradale u poplavama.
- Hag je imao specijalnu komisiju istražitelja sa 100 inspektora Skotland jarda i MMF-a za novčane transakcije, pa ništa nisu našli - naveo je advokat.
I Borivoje Borović kaže da vlast treba do kraja da istraži tu dugogodišnju nepoznanicu, a ne da udara namete penzionerima.


Radević se poziva na izjavu Mlađana Dinkića da ne poseduje saznanja o parama koje Miloševićeva porodica ima u stranim bankama.


Da su članovi Vlade Srbije posle 2000. godine govorili o sumi od četiri do 14 iznetih milijardi iz Srbije, za "Vesti" ukazuje advokat Borivoje Borović, podsećajući i da se govorilo i da su tokovi novca nađeni.


- Put je, pričalo se, vodio do Kipra, pa dalje do Moskve, a onda su srpski tajkuni bliski porodici Milošević tim parama kupovali firme po Srbiji - kaže Borović i dodaje da je u Moskvi i deo porodice Karić i još nekoliko biznismena iz Miloševićevog režima.

Narodu ni dinara

- Nesumnjivo je da je državni aparat u vreme 90-ih godina pljačkao, naročito u vreme izazvane hiperinflacije, kada su od građana Srbije uzimane devize. Ili su te pare na Srbiji nedostupnim računima ili su uložene negde, pa ih naši građani neće videti - zaključio je Korać.


Miloševićevim novcem, prema rečima Žarka Koraća, bivšeg potpredsednika u Vladi Zorana Đinđića, posle 2000. godine bavila se Narodna banka i tadašnji guverner Mlađan Dinkić. Korać je upoznat da je novac tražen po inostranstvu. On je naveo da su pronađeni računi bivšeg premijera Mirka Marjanovića i njegovog ministra zdravlja Milovana Bojića na računima u Švajcarskoj. Ali Haški sud i Slovenija koja je htela da te pare uđu u deobni bilans po raspadu Jugoslavije, nisu našli novac na Kipru, niti u zemljama EU.


- Mislim da bi pare mogle da budu u Rusiji ili Kini, ali je centralni problem saradnja sa određenim državama da bi se do njih došlo. Ali, nije logično da zemlja koja daje azil Miloševićevoj udovici i sinu kaže gde je taj novac - objašnjava Korać za "Vesti" i dodaje da ne zna koliki bi mogao da bude iznos iznetih para.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 05:31
Дневно политичка патка за Народ, ето то је ова "потера" за парама Мире Марковић и остало. Министар иностраних послова нам је Господин Коферче, Маја Гојковић опет политичка Ајлкула, о разним Војвођанским Банкама, Мишковићима и итд. и сл. се више и не говори, само се измишљају нове афере или се сећају старих нерешених проблема које сада "експресно решавају" - у року од дан два у штампи, а после ником ништа. Титаник је добио достојног наследника у Србији, ево диригент и даље са својим оркестром .урцу свира, док Народ весео све више тоне, но шта је Народ изгласао то је и добио.
Petak 26.09.2014. 07:37
Štoje babi milo to jo se i snilo ,,pa zašto sanjate Miloševićeve milijarde kad znate da je 5 oktobra Dinkić ušao u narodnu bankukalašnjikovim on je fala bogu živ izdrav tu jre pa pitajtega pobogu,on zna gde su pare on zna zašto je i poginula u nameštenoj saobraćajki Borka Vučić jer je ona bila glavni organizator iznošenja para iz srbiji u vreme sankcija ona je vodila Dinkića na kipar u kiparske banke zato je i nestala da nebi tajnu otkrila i sada tražite Miloševićeve devize,batalite i tražite Dinkićeve i dosove ,oni su srbiju zapalilili ojadili i opljačkali....
Petak 26.09.2014. 07:47
Milošević je umro Mira je od straha pobegla u rusiju,ali proverite ove koji 5 oktobra izvršiše državni udar oni su tu pored vas ,krenite od Čedice on je ušao u politiku sa cepanim patikamam i farmericama a sad je milioner ,proverite i Đinđiđevu udovicu ona je sada najveći tajkun u srbiji ,pogledajte imovinu Velje on je sada najbogatiji ministar,pa Nebojšu Čovića 13 miliona dolara koje je cija uplatila za rušenje miloševića on je podigao u Češkoj i doneo u srbiju u vrećama ,ne dirajte pokojnog Miloševića i Pobeglu Miru hvatajte i pitajte ove što su tu pored vas i uz vas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online