Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.07.2016.
08:15
J. Arsenović - Vesti A

Posledice jačanja islamizacije Turske (3): Od Nojeve barke vrata hrama

Istoričar umetnosti Jelena Erdeljan kaže da je crkva Svete Sofije, Božanske premudrosti, bila glavni hrišćanski hram Romejskog carstva i njegove prestonice - Carigrada.

wikipedia.org
Crkva Svete Sofije

- Do osmanskog osvajanja Carigrada 29. maja 1453. ova crkva bila je patrijaršijska bazilika u kojoj je stolovao carigradski patrijarh i mesto na kojem su se krunisali romejski carevi. Tokom srednjeg veka poštovana je kao svetinja koju su pohodili hodočasnici i s Istoka i sa Zapada - priča profesorka Beogradskog univerziteta.

Vernici sa svih strana moćnog carstva dolazili su da se poklone relikvijama i čudotvornim ikonama koje su se u njoj čuvale ili čak u nju bile uzidane. Poput drveta Nojeve barke od kojih su, po predanju, bila glavna vrata crkve. Ili, žezla Svetog Jovana Zlatoustog i čudotvorne ikone Bogorodice Jerusalimske, prenete u vreme cara Lava VI Mudrog iz crkve Hristovog groba.

Sveštenici "nestali" u zidovima

Prema rečima profesorke Erdeljan, za crkvu Svete Sofije vezane su brojne legende. Jedna kaže da je arhanđel Mihailo nadgledao njeno zidanje, druga pak da su dva sveštenika nestala u njenim zidovima u trenutku kad su prvi osmanski vojnici ulazili u zdanje i da će se vratiti kad Sveta Sofija ponovo bude hrišćanska svetinja.

- Današnje zdanje delo je slavnih graditelja Antemija iz Tralesa i Isidora iz Mileta, podignuto je u doba cara Justinijana I u VI veku. Sazdano je za pet godina, između 532. do 537. godine, na mestu dva starija crkvena zdanja iste posvete, prvog iz vremena cara Konstanca II iz IV veka a drugog iz doba cara Teodosija II iz V veka, koje je prethodno stradalo u pobuni Nika - priča profesorka Erdeljan.

Naša sagovornica kaže da u svesti srednjovekovnog čoveka crkva Svete Sofije, sa kupolom koja uprkos ogromnim razmerama deluje gotovo kao da lebdi iznad naosa, bila oličenje neba na zemlji i novog Jerusalimskog hrama.

Po predanju, sam ktitor, car Justinijan je ušavši u obnovljenu crkvu i sagledavši njeno savršenstvo, uzviknuo "Solomone, nadmašio sam te!".

- U stvaranju takvog utiska, važnu ulogu imala je i raskošna oplata od raznobojnog mermera kao i sam mermerni pod crkve, te njeni stubovi i kapiteli, mozaici, crkveni nameštaj od srebra, ikone i raskošni bogoslužbeni predmeti i tkanine koje su se u njoj nalazile i bile neophodne za litugijske potrebe - dodaje Erdeljan

Kada je Carigrad pao pod vlast Osmanlija 1453. crkva više nije bila hrišćanska bogomolja već je pretvorena u sultansku džamiju, i tako sve do 1935. godine kada je ukazom Kemala Ataturka pretvorena u muzej.

SUTRA: Posledice jačanja islamizacije Turske (4): Marame i burke osvajaju Tursku

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online