Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
03:11
P. B. A

Druga strana olimpijske medalje (3): Muke lepe Maše

Ni beli sport nije imun na doping. Poseban je slučaj američkog tenisera Vejna Odesnika, koji je dobio 15 godina zabrane bavljenja tenisom kad je drugi put uhvaćen u korišćenju nedozvoljenih sredstava, a najveći publicitet je dobila afera vezana za Mariju Šarapovu, nekadašnju prvu teniserku sveta.

Epa/Filip Singer
Jedna od najlepših teniserki: Marija Šarapova

U martu 2016. godine, ona je organizovala konferenciju u Los Anđelesu da bi objavila kako je pala na antidoping testu.

- To se dogodilo na Australijen openu. Radi se o zabranjenoj supstanci koja se nalazila u leku koji sam uzimala a da ja to nisam znala. Naglašavam da sam isti lek, s istim imenom, uzimala punih 10 godina u dogovoru sa mojim doktorom, pošto sam na svakih nekoliko nedelja bila prehlađena. Nismo znali da je 1. januara 2016. supstanca koja se nalazi u tom leku postala zabranjena - rekla je tada Šarapova.

A ta supstanca je meldonijum, koji je pokrenuo novu lavinu pozitivnih rezultata, i to u raznim sportovima.

Agasijevo priznanje

Legendarni Švajcarac Rodžer Federer je govorio kako je "šokiran i razočaran", Rus Marat Safin je pozivao Andrea Agasija da vrati novčane nagrade i tražio da mu se oduzmu titule koje je osvojio uz pomoć nedozvoljenih sredstava, ali od toga - nije bilo ništa.

Ovakve i slične reakcije usledile su posle priznanja čuvenog američkog tenisera i sadašnjeg trenera Novaka Đokovića, u autobiografiji objavljenoj 2009. - tri godine posle njegovog povlačenja s terena, da je koristio metamfetamin. On je objasnio da ga je pomoćni trener naveo na korišćenje 1997. godine kako bi prevazišao igračku i emocionalnu krizu u kojoj se tada nalazio.

- Ispričao sam nadležnima da sam greškom ispio sok sa metamfetaminom koji je pripadao mom pomoćnom treneru Slimu... Obećao sam sebi da će to biti moja poslednja laž - podsetio je Agasi, koji je tada naveo da mu je to priznanje donelo olakšanje.

Šarapova se, u međuvremenu, vratila na teniske terene, a činjenica da je odmah dobila specijalne pozivnice nije se dopala nekim njenim rivalkama.

- Šarapova je sjajan igrač i nemam ništa protiv nje. Ona je platila za svoje greške i treba da se vrati tenisu, ali bez ikakve pomoći, bez specijalnih pozivnica. Znam da je važna za tenis, za WTA, za sve. Sjajna je osoba, velika teniserka, velika šampionka, ali to je moje mišljenje - rekla je Italijanka Roberta Vinči, koja je bila njen prvi rival posle 15 meseci suspenzije.

Pozitivna na doping testu bila je i Švajcarkinja Martina Hingis, nekadašnja "broj 1", i to na kokain, koji je vezan i za slučaj Šveđanina Matsa Vilandera.

Takođe, Amerikanac Džon Mekinro je rekao kako su mu tokom karijere davali steroide bez njegovog znanja, a to je bio i razlog penzionisanja Čeha Petra Korde...

Biciklizam posebna priča

U 20. veku, kad je reč o sistemskom dopingu sportista, posebno zabeležen je ostao projekat nekadašnje Istočne Nemačke, dok je pojedinačno, kraj prošlog i početak ovog veka, obeležio niz skandala u biciklizmu.

Nadaleko poznata "afera Festina" je zasenila čuvenu "Trku oko Francuske" 1998. godine, potom je usledila ona oko španskog doktora Eufemijana Fuentesa, koja je zahvatila i druge sportove, tu su i slučajevi Amerikanaca Flojda Lendisa i Lensa Armstronga, tragičan kraj Italijana Marka Pantanija...

Najjače je ođeknula afera vezana za Armstronga, jedne od najvećih zvezda u istoriji ovog sporta.

Prošao je put od onoga koji je bio inspiracija mnogim ljudima kako se posle teške bolesti može stići do vrha, do nekoga ko je razočarao brojne obožavaoce kad je otkriveno da je godinama koristio nedozvoljena sredstva, što je i sam priznao.

To ga je koštalo brojnih titula, ugleda, sponzorskih ugovora i dovelo do tužbi.

Sankcije i u Birmingemu

Sankcije prema ruskoj atletici traju i dalje. Tako se na spisku učesnika Svetskog prvenstva u dvorani, u Birmingemu prošlog vikenda, našlo osam takmičara iz te zemlje, ali bez obeležja države iz koje dolaze.
Takođe, Rusije nije bilo ni na Svetskom prvenstvu u dizanju tegova krajem prošle godine pošto je dobila jednogodišnju suspenziju od strane svetske federacije u tom sportu zbog slučajeva dopinga. Ali, ne samo tamošnji savez, već i Kine, Kazahstana, Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Moldavije, Turske i Ukrajine.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online