Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.08.2016.
08:58
Vestionline A

Ovo je najotrovnije mesto na planeti

Zaključan iza crnih čeličnih vrata u Nortumberlandu, u Engleskoj, nalazi se Otrovni vrt dvorca Alnvik, u kojem raste stotinak nemilosrdnih "ubica". Od velebilja do kukute, jedini način na koji biljka može da pusti koren u ovom vrtu je da bude smrtonosna za ljude.

Printscreen/Dailymotion.com/X-Ray Video
Samo za hrabre - Otrovni vrt

Zasadila ga je vojvotkinja od Nortumberlanda, a vrt je postao mesto na kojem definitivno ne želite da se zaustavite i pomirišete cveće.

Natpis na ulazu u vrt - "Ove biljke mogu da ubiju" niko ne smatra šalom, naročito nakon što se prošlog leta sedam posetilaca onesvestilo prolazeći kroz vrt, a do toga je verojatno došlo usled udisanja mirisa ovih biljaka, prenose regionalni mediji.

Vrtovi su građeni postupno, a prvi je napravljen 1750. godine kada je na imanje došao vojvoda od Nortumberlanda. Njegov naslednik se bavio biljkama i prvi je doneo semenke biljaka iz celog sveta, a sredinom 19. veka četvrti vojvoda iz njihove loze postavio je konačnu viziju grandioznih vrtova u kojima se nalaze hektari i hektari cveća i biljaka.

Za vreme Drugog svetskog rata vrtovi Alnvik bili su odličan izvor hrane, a nakon velike krize su zapušteni i zatvoreni 1950. godine. Gotovo pola veka kasnije, 1997. godine, Džejn Persi, vojvotkinja od Nortumberlanda je uz pomoć slavnih dizajnera vrtova iz Belgije - Žaka i Petera Virca, preuredila vrtove i napravila najambiciozniji projekt u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata, u šta je uložila 42 miliona funti.

Otrovni vrt je u ceo kompleks dodat 2005. godine, a turiste po vrtu vode isključivo obučeni vodiči i turistima je zabranjeno da dodiruju biljke i previše im se približavaju. U vrtu se nalaze otrovne biljke iz celog sveta, a godišnje ovu opasnu oazu poseti oko 800.000 turista.

Na ideju da napravi otrovni vrt vojvotkinja je došla nakon što je posetila otrovni vrt porodica Mediči u Italiji.

- Počela sam se pitati zašto je toliko vrtova u svetu koji predstavljaju samo one biljke koje mogu da liče ljude, a ne i biljke koje mogu da ih ubiju. Sigurna sam da većinu dece koje znam više zanima kako vas biljka može ubiti, koliko dugo joj treba da vas ubije, koji su simptomi i kako na kraju prepoznati otrovnu biljku - rekla je Persi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online