Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.09.2016.
23:23
Vestionline A

Upozorenje: Sunce će uništiti život na zemlji! (VIDEO)

Život na Zemlji može biti uništen na mnogo različitih načina.

pixabay.com
Sunce je planeta bez koje je život na zemlji nemoguć (Foto: Ilustracija)

U istoriji naše planete odigralo se već više uništenja i izumiranja u kojima je tek relativno mali broj vrsta uspeo da opstane.

Zemlju može da pogodi neka lutajuća planeta, crna rupa ili veliki asteroid poput onoga koji je uzrokovao izumiranje dinosaura, mogu da se probude brojni vulkani kakvi su pokrenuli veliko izumiranje na prelasku iz perma u trijas, a može da nam se možda dogodi i neka previše bliska eksplozija supernove.

Svemir je vrlo nasilno mesto u kojem se dešavaju izuzetno siloviti događaji, a život je s druge strane vrlo osetljiv. A koliko je osetljiv govori činjenica da ljudi teško mogu podneti raspon temperatura veći od nekoliko desetaka stepeni Celzijusa. Već na Marsu uslovi su previše hladni za nas dok su na Veneri previše topli.

Čak, iako nas nekako zaobiđu sve navedene i slične kataklizme, postoji jedna koja nam nikako ne gine. U određenom trenutku život će na Zemlji uništiti isto ovo Sunce koje ga je pokrenulo i koje ga održava. Štoviše, Džilijan Skuder, astrofizičarka sa Univerziteta u svom nedavnom izlaganju utvrdila je da će se to dogoditi dosta pre nego što smo mogli da zamislimo.

Mnogi čitatoci verojatno znaju da se u Suncu odvija proces nuklearne fuzije u kojem se atomi vodonika pretvaraju u atome helijuma. Svake sekunde na Suncu se oko 600 miliona tona vodonika pretvara u oko 596 miliona tona helijuma. Razlika od četiri miliona tona materije oslobađa se kao energija u skladu s Ajnštanovom formulom E=mc2.

Kako jezgro Sunca postaje sve više ispunjeno helijumom, ono se smanjuje, a proces fuzije se sve više ubrzava, što ipak znači da izbacuje sve više energije. Astrofizičarka ističe da svakih milijardu godina Sunčev sjaj postaje za oko 10 odsto snažniji. Na prvi pogled 10 odsto ne mora da izgleda kao nešto značajno, međutim, za našu planetu takva razlika može da ima katastrofalne posledice.

Čak i pre nego što potroši sav vodonik, Sunce će svojim zračenjem toliko snažno bombardovati našu atmosferu da će razbijati molekuli vode na vodonik i kiseonik koji će potom lakše odlaziti u svemir. na kraju će Zemlja potpuno da presuši.

Stvari tu neće stati. Porast sjaja Sunca od 10 odsto u milijardi godina znači da će za 3,5 milijardi godina ono sijati za oko 40 odsto jače. To pak znači da će se ledene kape otopiti, okeani zakuhati, a sva će vlaga iz atmosfere nestati. Naša planeta, koja je bila puna života, postaće pusta i vrela poput Venere.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2016. 23:28
Живот на Земљи уништавају фашиисти .
Četvrtak 29.09.2016. 20:45
A novinar koji je pisao ovaj tekst treba da se vrati u 5 razred osnovne da nauci da sunce nije planeta nego zvezda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online