Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.04.2018.
12:09
rts.rs A

Da li mauzolej u Viminacijumu pripada rimskom imperatoru i kojem?

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je mauzolej iz trećeg veka i, prema rečima stručnjaka, bio je poslednje počivalište osobe visokog ranga. Da li je reč o rimskom imperatoru i kojem pitanja su na koja arheolozi pokušavaju da odgovore što pre.

vimeo.com
Iskopavanja u Viminacijumu i dalje traju

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta "Viminacijum", Miomir Korać istakao je da je jedno od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta.

- Viminacijum je oranica od 350 hektara. Sve mirno izgleda, ali ispod toga prosto vri - hramovi, trgovi, ulice, amfiteatri, teatri, hipodromi. Našli smo i jedan mauzolej - nabraja Korać.

- Ne možemo u ovom trenutku da kažemo o kome se radi, ali sva obeležja - skulpture, glave imperatora sa lovorovim vencem, mač koji simbolizuje imperatora - govore da smo na tragu nečega vrlo značajnog. Naravno, iskopavanja traju i dalje - objasnio je Korać.

Činjenica da je mauzolej pretrpeo dvostruko uništavanje, ukazuje na to da je reč o poslednjem počivalištu rimskog imperatora.

Arheološka ruta u Srbiji imala bi 300.000 posetilaca!

Govoreći o potencijalima arheološkog turizma u Srbiji i načinima njegovog iskorišćavanja, Korać je naglasio da je na prostoru Srbije rođeno 18 rimskih imperatora.

- Danas je Evropa ispresecana arheološkim rutama. Ako napravite rutu od Sremske Mitrovice, preko Beograda, Viminacijuma, Feliks Romulijane kod Zaječara, Niša, Caričinog grada... svi pokazatelji govore da ćemo imati 300.000 posetilaca na toj ruti - nabraja Miomir Korać.

Mnoge zemlje su podredile deo svoje ekonomije arheologiji, objašnjava Korać, što može da ima ekonomsku dobit, a s druge strane pokazujete da je jedan prostor važan na planeti.

- Mi ne samo da možemo da pokažemo rimske imperatore. Lepenski Vir pre 10.000 godina je najznačajniji lokalitet na svetu u tom trenutku. Prvi metalurzi pre pet, sedam hiljada godina su ovde ponikli. Vidite kako smo zadužili rimsku civilizaciju. Onda će kada to vide, pogledati i ono što savremena Srbija ima da ponudi - zaključio je Korać.

- Latinski izraz Damnatio memoraem - kada brišete nekoga iz sećanja. Očito je da se radi o protivnicima koji su, kada su došli na vlast, želeli da izbrišu sećanja. Mi u ovom trenutku gledamo ko bi od tih imperatora mogao da bude u ne baš dobrim odnosima sa drugim - rekao je Korać.

Domaća javnost i oni koji se spremaju da posete ovo nalazište često ne znaju koliko blago leži u Viminacijumu.

- Napravili smo arheološki park. Viminacijum je proglašen za jedan od 10 najlepših u Evropi. Tu može da se vidi amfiteatar, rekonstruisane kule i bedemi grada, mauzolej, takođe i divan domus naučno-istraživački centar, sada hoćemo da rekonstruišemo akvadukt koji je dovodio vodu u taj grad, da rekonstruišemo vodeni točak da se vidi kako se voda dopremala u grad - rekao je Korać.

U Viminacijumu se pripremaju i za Limes park, to jest Limes kongres.

- U septembru dolazi 1.000 istraživača iz 65 zemalja sveta. Nećemo pokazati samo Viminacijum, svaki drugi dan biće ekskurzije po zemlji videće gotovo Srbiju u celini. Mi ćemo uživati u Viminacijumu i saopštiti nova naučna istraživanja o rimskoj vojsci koja će prezentovati ljudi iz sveta. Na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali takav skup - naglasio je Korać.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online