Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
07:46
Z. Gligorijević - Vesti A

Kad Švajcarkinja spremi sarmu

Da sudbina ponekad podeli neobične karte u životnoj igri možda su najbolje uvideli Elizabet Bohlar (53) iz Sengena blizu Araua u Švajcarskoj i Milorad Ivanović (52) iz sela Roande nadomak Svilajnca. Iako su odrastali i veći deo svojih života proveli stotinama kilometara jedno od drugog, sudbina je htela da sada žive u istoj kući.

- U Švajcarskoj sam upoznala puno Srba koji su na privremenom radu. Pored njih sam naučila i njihov jezik, da bih ih bolje razumela. Naučila sam i njihove običaje i tradiciju. Kada su me pozvali da dođem kod njih u Roandu bila sam presrećna. Selo mi se jako dopalo, jer dosta liči na naša sela. Milorada sam prvi put videla kada sam sa mojim prijateljima, njegovim zemljacima, došla na krštenje njegovih unuka - priča Elizabet za "Vesti" na tečnom srpskom jeziku.

Na pitanje da li je to bila ljubav na prvi pogled, Milorad se uključio u razgovor.

LJUBAV NE ZNA ZA GODINE: Elizabet i Milorad


 

- Da. Moja supruga Gordana iznenada je preminula pre 20 godina i od tada sam bio sam. Očuvao sam sina Igora, oženio ga Ivanom i bio srećan kada su se rodili moje unuke Anastasija i Katarina. Ali, jednostavno, uvek mi je nešto nedostajalo. Kada sam video Elizabet, shvatio sam da će ona moći da popuni prazninu koju sam osećao u mom srcu. Razgovarao sam sa ukućanima i oni nisu imali ništa protiv, tako da smo se venčali septembra 2008. godine - kaže Milorad.


Prema njegovim rečima, Elizabet se veoma brzo uklopila u njihovu porodicu, prihvatila je srpsku tradiciju, kao da je odrasla u našoj zemlji, naučila da sprema slavski kolač. Ako neko jelo ne zna da spremi, ona gleda ovdašnje domaćice i brzo nauči, pa je tako naučila da sprema i sarmu i punjenu papriku, omiljena jela u ovom kraju.

- Mi slavimo Svetog Savu i Svetog Nikolu. Znam sve da spremim. Mi smo slavili samo Božić. Jedino što nisam navikla na veliku količinu mesa, koju pripremaju Srbi. Za svako slavlje kolje se jagnje, jer svaka kuća ima puno ovaca, a kod nas je to bilo skupo. Pošto volim sve životinje, odlazim i da čuvam ovce. Brinem i o svinjama i ništa mi nije teško-dodaje Elizabet.


Na pitanje da li joj je bilo teško da u tim godinama donese odluku koja nije jednostavna i da nakon 50 godina života u domovini dođe u zemlju u kojoj nema nikog svog, Elizabet nam je odgovorila da je 34 godine u raznim firmama, da se umorila i da joj je trebao odmor od takvog načina života.

NIŠTA JOJ NIJE TEŠKO: Brine o kravi


 

- Ovde sam kao na odmoru. Nigde ne žurimo, a sav posao obavimo. Najviše mi se sviđa priroda, jer je slična Švajcarskoj. Jedino mi se ne dopada što ovde bacaju đubre gde stignu, a naročito što se zagađuju reke. To ne mogu da razumem - opet će Elizabet.


Ona dodaje da je za dobar brak najbitnije da supružnici nađu zajednički jezik i da se razumeju. Na pitanje reportera "Vesti" da li može da se voli i u njihovim godinama, ona je kroz osmeh odgovorila:


- Pa mi nismo stari! Još možemo da volimo. Jedino što je ta ljubav drugačija nego kada se voli u dvadeset godina. Sada je najbitnije da mom čoveku bude dobro. Da znam kada mu nešto nedostaje i da mogu da mu pomognem. Da znam šta ga muči. I on je pažljiv prema meni. To je najbitnije. A drugačiji je i seks - kaže Elizabet.
 

Rodbina zadovoljna


- Elizabet mi se mnogo dopada, jer ima dobru dušu. Ona je i velika pomoć u kući, jer mnoge poslove radimo zajedno. Puno mi je pomogla i prilikom čuvanja mojih ćerki Anastasije i Katarine - kaže za naš Miloradova snaha Ivana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online