Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 08.02.2017.
09:18
Dojče vele A
I pored oštrih reči koje je izgovorio novi američki ministar spoljnih poslova Reks Tilerson o sporu u Južnokineskom moru, strategija SAD i dalje je nejasna.
Četvrtak 16.02.2017.16:34
Kina je do danas, u celoj svojoj istoriji, dobila oružani rat samo protiv Dalaj Lame i uspešno ga isterala iz Tibeta. Ali Kina nije nikada ni jedan rat ni izgubila. Moš joj ub-iti 200 miliona ljudi, ona se neće ni dosetiti gde to beše. Kineza ima 1,5 milijardi, a od toga je oko 200 miliona širom sveta. A svi su ko jedan. Kad rade, varaju, trguju, glume, grade železnicu, svi su u jednom taboru. Čak i kad se prostituišu. Čak i u Svetu se ne razilaze dalje od glasa. Niko ih baš ne voli, ali ni oni nikoga ne volu. Malo ko udara na Kineze u Svetu. Kinezi su jedina nacija na svetu koja je u STANJU da se razmnoži dvostruko za samo 20 godina. Sačuvaj bože da ih neko na to natera.
Četvrtak 16.02.2017.16:35
Mi pričamo o islamskim narodima, ali oni su sitna riba za razmnožavanje u odnosu na Kineze. To šiba ko ludo. Japanci nisu stigli dalje ni od jedne pokrajine, iako su revnosno tamanili Kineze valda 4 pune godine. Oni tamane, Kineza sve više. Niču preko noći. Kinezi nisu imali nikakvu silu da se suprotstave Japancima osim što su Japanci izgubili 4 godine. Kada su se iscrpeli fizički, Kinezi samo utrčali i pogazili ih ko pacove. E, pa ga bem ko pobedi Kinu. Svuda u inostranstvu Kinezi žive kl-anovski, a svi zajedno pažljivo osluškuju šta će im vrh Kine saopštiti. Vrh Kine diriguje koji Kinezi će se iseliti u Ameriku, koji u Rusiju, koji u Srbiju, koji će se i kada vratiti i slično. Niste to znali?
Četvrtak 16.02.2017.16:36
Neki psuju USA okupaciju Europe,neki se boje okupacije rusa,neki prizivaju ruse kao spasioce i saveznike daljnih osvajanja,a nitko ni ne pomislja da bi s istoka mogli nagrnuti zapravo arapi,kinezi,sjevernoafrikanci,kavkasci itd.,masovno,s oruzjem,zaraznim bolestima,otrovima,ili bez toga ali s gladnim zeludcima i politikom ku*ca i sablje.I to masovno i preko Balkana na putu u Europu.Ovo sada je tek sondiranje terena-projekta izbjeglica bez oruzja,sutra ce biti s oruzjem,zaraznim bolestima otrovima itd.pride.U tom sam smislu ovdje i suprodstavljao svoje preferiranje dobrosusjedskih odnosa kontra raznim drugim nedobrosusjedskim koncepcijama.
Četvrtak 16.02.2017.16:37
Danas Rusija ima te ljude najmoćnije, a nekada su bili šampioni Britanci koji su bili u službi Hazara (i danas su) Rokfelera i Rotšilda, koji imaju najbolje naučnike, a sa njima su narasle SAD, a onda su zajedno podigli i Izrael. Međutim sada je Rusija lider, a ne zaboravi da su oni u nekoj vrsti vojnog saveza sa Kinom...stvari su se na svjetskoj sceni radikalno promijenile u korist Kine i Rusije, kao i njihovih saveznika. Pogledaj samo danas Japan, Kina bi ih progutala sa sve cipelama za tri do šest mjeseci, a nekada su ih ovi nemajući vremena i žureći da ih što više unište žive zatrpavali buldožerima u ogromne jame...Rusija bi mogla da uništi NATO savez u rekordnom vremenu, iako praktično taj savez više ne postoji osim na papiru, a kamoli u sukobu sa Rusijom...rasuo bi se preko noći. Kinezi su tvrdi, i to je njihova rak rana! Sigurno će prije ili kasnije nasjesti na pokvarene američke provokacije koje im budu nametnuli, a to je dovoljno da se krene sa rušenjem kolosalne kineske ekonomske imperije, a samim tim bi posljedice trpjela i Rusija i svi njeni saveznici...
Četvrtak 16.02.2017.16:38
Američke Države će razmestiti pet vojnih baza na Filipinima, sporazum bi trebalo da bude potpisan ove nedelje. Prema sporazumu koji važi do 2026. godine, SAD će graditi sopstvene baze i koristiti već postojeće objekte na pet filipinskih vojnih baza. Sa svoje strane, SAD će isplatiti Filipinima 40 miliona dolara za modernizaciju ratne mornarice i održavanje bespilotnih aerostata na ostrvima koje su pod kontrolom ove zemlje.
Četvrtak 16.02.2017.16:38
Čemu povratak na Filipine?________ Za vreme Hladnog rata, Amerikanci su izgradili na Filipinima mrežu vojnih baza, međutim, početkom ′90-ih je na Filipinima došlo do porasta antiameričkog raspoloženja, zbog čega je Senat odlučio da ne potpisuje novi sporazum, pa su vojne baze bile zatvorene. Međutim, nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. i uzimajući u obzir vojno i ekonomsko jačanje Kine, Vašington je odlučio da unapredi odnose sa azijskim saveznicima. Kamen spoticanja, ili bolje rečeno, more spoticanja je Južno kinesko more, u kojem Kina gradi velika veštačka ostrva i vojnu bazu. Nedavno su šefovi diplomatija zemalja G7 osudili, kako oni kažu, „provokacije i militarizaciju vodenih površina“ od strane Kine. Peking je uzvratio udarac, optuživši G7 da je „postala talac interesa određenih zemalja“. Jasno je kao dan o kome se radi.
Četvrtak 16.02.2017.16:39
Antikineski blok_________ Amerika ne sedi skrštenih ruku: u aprilu su održane najveće vojne vežbe u poslednjih petnaest godina sa Filipinima i Australijom, a sada se Amerikanci vraćaju u vojne baze na Filipinima, pre svega u bazu „Antonio Bautista“ na ostrvu Palavan, koje se nalazi blizu arhipelaga Spretli, oko kojih se vodi spor između šest zemalja. Sve zarad sprečavanja kineske ekspanzije. Uzgred, Kina je negativno reagovala na sporazum SAD i Filipina, jer on doprinosi „militarizaciji situacije“. Osim toga, treba imati u vidu da SAD pokušavaju da privuku simpatije Vijetnama, koji sa Kinom ima spor oko teritorija u gorepomenutom moru, tako da je na pomolu stvaranje svojevrsnog antikineskog bloka. Razlog je jednostavan. Recimo, „Volstrit džurnal“ je otvoreno priznao da je izgradnja kineskih veštačkih ostrva „promenila strateški balans koji je nastao posle Drugog svetskog rata kada su SAD imale nadmoć u zapadnom delu Tihog okeana“.
Četvrtak 16.02.2017.16:39
Kad će Južno kinesko more postati Kinesko jezero?_________ Međutim, kako kaže za Sputnjik politički analitičar, profesor Ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“ Andrej Koškin, i američki analitičari priznaju da će Kina uskoro prestići SAD i da će Južno kinesko more postati Kinesko jezero, zato Vašington sprovodi politiku odvraćanja Kine u Azijsko-pacifičkom regionu. „Kroz Južno kinesko more prolaze trgovačke rute ka Bliskom istoku i Evropi, koje su od izuzetne važnosti za Kinu. SAD planiraju da izgrade što više vojnih objekata u zemljama Azijsko-pacifičkog regiona. Međutim, mislim da će se i Kina zauzvrat okružiti bazama i pojačati vojnu saradnju sa drugim zemljama. Vašington polazi od izreke ’zavadi pa vladaj‘, odnosno želi da posvađa države ovog regiona, a onda da preuzme ulogu ’mirovnjaka‘, naravno, gledajući sopstvene interese. Ne isključujem mogućnost vojnog sukoba u budućnosti, zato Kina pokušava što pre da reši sva pitanja koja se tiču spornih teritorija, jer od toga zavisi stabilnost ovog područja. Mada, kako sada stvari stoje, dugačak je put do toga“, zaključuje analitičar.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)