Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
15.01.-21.01.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Oni koji ga poštuju kažu da je svoj i nepotkupljiv, oni koji ga ne podnose, prezrivo mu prišivaju čin pukovnika koji nikada neće ožaliti što nije postao patrijarh. Gledaju ga kao ratnika u mantiji koji, vođen umišljajem da je merilo stvari, maše mačem i "odrubljuje" neverne glave. Od političara, što mu se najmanje zamera, do homoseksualaca i Srpkinja koje abortiraju i za koje kaže da su ubile za godinu dana više dece nego što su to učinili Musolini, Hitler i Broz.

Kada takav Amfilohije izrazi sumnju da Aleksandar Vučić radi na predaji Kosova, njegov sedi lik osvane na naslovnim stranama sa spiskom svih ispada ili "ispada", kako već ko oseća i promišlja.

Rođen na Božić pre 80 leta, u Barama Radovića, nadomak manastira Morača, Risto, kako mu je svetovno ime, nije u mladosti delovao kao neko ko će se obući u mantiju i zamonašiti. Fizički spretan i sportski nadaren mladić oštrog uma, sin Ćire i Mileve Radović, međutim, okrenuo se crkvi i istrajao do kraja na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Usavršavaće se na starokatoličkom univerzitetu u Bernu, magistrirati u Rimu, a doktorirati sa najvećom ocenom u Atini na temu Sv. Grigorija Palame. Posle godinu dana na Svetoj Gori, po pozivu odlazi da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu "Sveti Sergije" u Parizu.

Rusi su mu slaba tačka, pa kada je Đukanovićeva Crna Gora uvela sankcije "majčici Rusiji", mitropolit se obrušio rečima: "Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3.000 puta od mene."

Opela i pomeni su možda i najčešća mesta njegovih okršaja sa politički korektnom javnošću. Bez dogovora sa porodicom i vlastima održao je govor prepun politički stavova nad odrom ubijenog premijera.
- Ubila ga je bratska mržnja kratkovida i slepa, koja previđa važnu istinu - ko se mača lati - od mača će i poginuti - rekao je, između ostalog, da bi kasnije objašnjavao da se to odnosilo na Đinđićeve ubice.

Na opelu Miloševićevom bratu otkriva da se ogrešio o bivšeg jugoslovenskog predsednika.

- Mene je Slobodan zvao iz Haga da svedočim. Nisam otišao. Tako mi je tada u crkvi savetovano. Pogrešio sam što nisam otišao, mada mi je srce govorilo da treba da odem. Vreme pokazuje i tek će da pokaže da se on, na svoj način, iskreno borio za srpski narod. E, drugo je pitanje da je pristao na ponude i učinio ustupke, ko zna kako bi bilo.

Držao je govor i na sahrani Danila Kiša iako je ovaj u svom zaveštanju tražio da se to ne čini. Služio je pomen i Jovanki Broz koja počiva u istom grobnom mestu gde i Tito.

- Ja sam malo kandilo i prema Titu bacio. Velim: toliko je greha i zla na sebe natovario, pa da ga malo okadim - bio je duhovit.

Kao jedan od trojice učenika čuvenog Justina Popovića, on je, ipak, u stanju da prizna greške.

"Priznajem da nisam sposoban da upotrebim blagu reč, nego nekad izbije iz mene Dinarac i čovek, ali znam koja je mera ljudskog ponašanja. Ako važi latinska izreka da je u imenu sudbina, onda to i nije tako rđavo ime", protumačio je jednom značenje svog monaškog imena na grčkom jeziku - dva voda vojske. Baš kao da se pomirio sa sopstvenom životnom misijom - vladika na ratnom bojištu, sa stvarnim i iskonstruisanim protivnicima.

                                                                                                 J. Arsenović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online