Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
05.02.-11.02.

Ivica Dačić

Rođen je 1. januara 1966. u Prizrenu gde je njegov otac Desimir koji je preminuo protekle nedelje, službovao kao policajac. Majka Jelisaveta bila je domaćica, a oboje su iz okoline Blaca. U Žitorađu, blizu Prokuplja preselili su se kada je imao šest meseci. Već sa tri godine je, kaže, naučio da čita, a sa pet, imao "ceo zemljopis u mozgu" i u novinama osvanuo kao "čudo od deteta".

- Izašao je tekst o meni pod "Enciklopedija u kratkim pantalonama" - pohvalio se Dačić i prisetio da mu je u početku bilo dosadno u školi.

TV dnevnike je gledao još kao klinac, pa roditeljima i komšiluku prepričavao, glumeći spikera. Kao osnovac na takmičenju iz istorije "Tito, revolucija, mir" pobedio je među 600 vršnjaka. 

Ređao samo petice i u gimnaziji u Nišu, pa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu diplomirao sa prosekom deset. Zbog skromnih uslova u kojima je rastao, najsrećniji je bio kada je dobio bicikl i, kada im je u kuću stigao telefon. Ne krije da su roditelji Desko i Jela sakupljali pečurke i šipak i prodavali da bi školovali njega i mlađu sestru Emicu koja je završila pedagogiju i Fakultet dramskih umetnosti. U politiku je ušao u studentskim danima kao član Saveza komunista, a onda i SPS-a čiji je podmladak u Beogradu vodio 1990, da bi do 2000. radio kao portparol SPS-a. Bio je savezni i republički poslanik, po odlasku Slobodana Miloševića u Hag, kao potpredsednik SPS-a rukvodio je strankom, a posle njegove smrti, na partijskim izborima 2006, izabran za njenog lidera.

Sa političke scene nisu uspele da ga počiste ni velike afere "Koferče" i "Miša Banana". SPS je posle pada 2000. uspeo da očuva i da uz vlast i u vlasti uspešno pliva već deceniju i po, od manjinske podrške vladi Vojislava Koštunice 2004, pa vladajuće koalicije sa DS-om od 2008. i, 2012. sa SNS-om kada je postao premijer. Tu fotelju je 2014. prepustio Vučiću i zadovoljio se funkcijama ministra spoljnih poslova i zamenika premijera.

Suprugu Sanju, ćerku socijaliste Dragana Đakovića, upoznao je u SPS-u, još kao studentkinju italijanskog i kaže da je odmah znao da će biti majka njegove dece. Venčali su se posle nekoliko meseci zabavljanja, sin Luka se rodio 1999, a Sanja je zbog bombardovanja poslednje mesece trudnoće provela u skloništu. Ćerku Andreu dobili su šest godina kasnije. "I posle Dačića Dačić", pisali su mediji prošle godine kada se Luka s punoletstvom, učlanio u očevu partiju. Dačić je poznat po pevanju na slavljima i mnogim svetskim političarima "na uvce". Omiljena mu je "Miljacka", koju je zapevao u Briselu i na svadbi bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića. 

Ponosi se ćerkom koja je taj dar nasledila od njega, mada je za razliku od tate okrenuta inostranom zvuku. Navija za Partizan, sa strankom slavi Vaskrs, a porodično Đurđic. Voli dobro hranu i kvaliteno vino, a zimi rado popije kuvanu rakiju. Novinarskom profesijom se kratko bavio u listu "Student", a uređivao je i časopis SPS-a "Epoha".

Mada su snimci njegovog tarzanskog engleskog sa zvaničnih događaja kružili netom s podsmešljivim komentarima da je jedini šef diplomatije koji ne zna taj jezik, u biografiji navodi da pored ruskog koji je učio u školi govori i engleski.

Drgana Dekić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online