Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
02.04.-08.04.

Marko Đurić

Đurić je rođen 25. juna 1983. u Beogradu kao dete oca Sava i majke Jasne. Po završetku Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" nastavio je školovanje u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Studije prava upisao je 2002. u Beogradu, a tokom studiranja bio je aktivno uključen u rad studentskih organizacija.

Organizovao je i vodio 2007. godine javnu panel diskusiju "Kosovo i Metohija kao globalni problem", koja je okupila profesore i studente iz više od 40 zemalja. Godinu dana kasnije organizovao je diskusiju "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU - pravne dileme", u kojoj su učestvovali mnogobrojni profesori, eksperti i donosioci odluka, uključujući ministre u vladi i tadašnjeg premijera. Bio je učesnik i osvajač nagrada na tradicionalnom debatnom takmičenju u organizaciji Pravnog fakulteta, a 2006. godine je zauzeo prvo mesto u timu Pravnog fakulteta kao "Zastupnik države pred

Međunarodnim sudom pravde" u poznatom Filip C. Džesap međunarodnom takmičenju - simulaciji rada međunarodnog javnog suda.
Pre nego što je 2014. godine imenovan za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dve godine je bio savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku. Na toj poziciji bio je zadužen za koordinaciju spoljnopolitičkog tima predsednika, za strateško političko planiranje, za pripremu zvanične državne platforme za pregovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i za diplomatsku komunikaciju.

Đurićev deda (otac njegove majke) bio je dr Najdan Pašić, poznati srpski i jugoslovenski profesor, društveni i politički teoretičar, jedan od osnivača Fakulteta političkih nauka Beogradu i nedeljnika NIN. Stric Najdana Pašića bio je Nikola Pašić, koji zauzima jedno od najznačajnijih mesta u savremenoj političkoj istoriji Balkana.

- Devojačko prezime moje mame je Pašić. U direktnom sam srodstvu sa Nikolom Pašićem, ali ponosan sam i na to što je moj deda Najdan osnivač Fakulteta političkih nauka i NIN-a - kazao je Đurić svojevremeno.

Činjenicu da dobro zna hebrejski jezik objasnio je time što je njegova baka po majci bila Jevrejka koja je, osim srpskog, govorila i jidiš.

- Imao sam i sreću da tri godine živim u Izraelu, kod njenog brata, koji je tamo izbegao četrdesetih godina prošlog veka i postao jedan od osnivača države.
Dodaje da je u politici najviše naučio od Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića i ne krije i da je ponosan što je, u vreme dok je bio savetnik predsednika Srbije, imao priliku da upozna vodeće ličnosti svetske politike i stekne uvid u međunarodne odnose.

- Pamtim sastanak sa predsednikom Putinom, kada je darivao celu srpsku delegaciju vinom proizvedenim 1912, uz rečenicu da je to vino iz godine kada je Srbija prvi put učestvovala na Olimpijskim igrama. Fasciniralo me je njegovo poznavanje srpske istorije - kazao je Đurić.

Oženjen je Andrijanom i ima ćerke Jovanu i Milicu.

                                                                                           Zoran Simonović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online