Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
16.04.-22.04.

Vojislav Šešelj

Zakon kaže da poslaniku prestaje mandat ako je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci, ali je dilema veštaka jer, kako je primetio jedan opozicionar, većina sadašnjeg skupštinskog saziva "potekla je ispod Šešeljevog šinjela".

Osuđujuća presuda je došla nakon što je u prvostepenom postupku pre dve godine oslobođen svih optužbi. Ta prvobitna sudska odluka Šešelja je zatekla u Beogradu jer je zbog bolesti bio pušten na privremenu slobodu, posle punih 11 godina i devet meseci provedenih u haškom pritvoru. I kad se slavodobitno vratio u Srbiju 2014, predstavljajući se kao osoba koja je pobedila Hag, Šešelj je nastavio da se bavi politikom, da u rijalitijima drži lekcije bivšim robijašima i prostitukama, izborio mesto u poslaničkim klupama, i kao izlečeni bolesnik širio savete sve većem broju obolelih Srba kako da savladaju rak.

Posle osuđujuće presude koju je praktično već odslužio (godine provedene u pritvoru računaju kao odležena kazna), Šešelj u svom maniru poručuje: "Ponosan sam na sve pripisane zločine i spreman sam da ih ponovim."

Njegovo često poigravanje sa ironijom odmagalo mu je u dugoj političkoj karijeri, ali on nikada nije mario za to. Naprotiv, nastavio je da provocira agresivnom retorikom od kojih je najpoznatija ona kada je u zabavnoj emisiji Minimaksa, sarkastično poručio da ima novu tehnologiju za srpske neprijatelje - da sada "kolje zarđalom kašikom".

Razišao se sa mnogim političkim saborcima, sa kojima se u međuvremenu okumio, kao što su Vuk Drašković, Toma Nikolić i Aleksandar Vučić. Nije pokazao ni trunke poštovanja prema Dobrici Ćosiću u čijoj smeni je odigrao nečasnu ulogu, iako je taj pisac svojevremeno bio jedan od najagilnijih boraca da se mladi Šešelj pusti iz zeničkog kazamata, gde je dospeo zbog verbalnog delikta.

Oni koji ozbiljno promišljaju o srpskoj nacionalnoj ideji, brzomislećeg i agresivnog Šešelja doživljavaju kao najgori usud, a neki idu i korak dalje, smatrajući ga kukavičjim jajetom. Šešelji su, tvrde, hrvatskog porekla. Bio je monarhista, pa republikanac, opozicionar koji je svojevremeno prodao Miloševiću svoju pobedu nad Zoranom Lilićem za predsednika Srbije, baš kao što se i sada priča da Vučićevoj vlasti naplaćuje blagu kritiku o sadašnjem režimu. Niko mu, međutim, ne osporava doslednost u zalaganju za Veliku Srbiju, čije bi se granice branile na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica.

Porodica Šešelj potiče iz Donje Hercegovine, iz sela Maljeva Ljut u Zavali. Vojislav je dobio ime po dedi, a on je svom sinu prvencu iz prvog braka sa Vesnom Tunić dao ime po ocu Nikoli koji je bio kondukter. U svom rodnom Sarajevu je za dve i po godine završio Pravni fakultet, a zatim i magistrirao na temu "Marksistički koncept naoružanog naroda".

Zanimljiv izbor teme za nekog ko je posle kratkotrajnog članstva u Komunističkoj partiji, krenuo stopama krajnje desnice. Zato njegova doktorska teza, kao najmlađeg doktora nauka u tadašnjoj Jugoslaviji, "Politička suština militarizma i fašizma" više odgovara Šešeljevoj ideologiji.

Zbog značajnih godina provedenih u zatvoru možda nije bio fizički prisutan u odrastanju svojih sinova ali ih je dobro zbrinuo. Prvenac Nikola i najstariji iz braka sa sadašnjom suprugom Jadrankom, Aleksandar, deo su opštinskih vlasti u Novom Beogradu i Zemunu. I dvojica mlađih sinova, Mihajlo i Vladimir, mogli bi da produže prezime Šešelj na srpskoj političkoj orbiti, ako stranka njihovog oca prethodno uspe da se povrati od radikalnog pada ispod cenzusa.

J. Arsenović

Foto: Tanjug

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online