Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
06.05.-12.05.

Greta Tunberg

Dok stariji prljaju i zagađuju svet, ima mladih koji pokušavaju da to očiste. Da među tinejdžerima nisu baš svi isključivo zaneseni lajkovima i postovima na društvenim mrežama, već da postoje i oni koji žele da poprave svet oko sebe, pokazuje Greta Tunberg. Ova Šveđanka je sa 16 godina zaslužila i nominaciju za Nobelovu nagradu za mir.

Nju su za priznanje predložila trojica poslanika u norveškoj skupštini. Ukoliko dobije nagradu, Tunberg će postati najmlađi laureat u istoriji, a trenutno "titulu" najmlađe nosi Pakistanka Malala Jusafzai koja je sa 17 godina postala nobelovac.

Mlada aktivistkinja, bez dileme, poseduje energiju i posvećenost pred kojom mogu da postide ono odrasli, oni koje donose odluke i utiču na svet oko nas. Nakon nominacije Greta oglasila se na društvenim mrežama i napisala da je počastvovana zbog nominacije. Greta ne posustaje i njena energija se širi.

Hiljade učenika u više od 100 država ponovo protestuje na njen poziv protiv klimatskih promena. Protesti su inspirisani Gretinim pokretom Petak za budućnost. Do sada se protestovalo u Nemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji i Japanu. Ova mlada Šveđanka sebe opisuje kao aktivistkinju u borbi protiv klimatskih promena sa Aspergerovim sindromom.

Sve je počelo kada je u avgustu prošle godine ispred švedskog parlamenta organizovala prvi protest.

Njena priča je zapravo vrlo dramatična.

Greta je rođena 3. januara 2003. Majka joj je operska pevačica Malena Ernman, a otac glumac Svante Tunberg, dok joj je deda poznati glumac i režiser Olaf Tunberg. Tunbergova kaže da je prvi put čula za klimatske promene kada je imala osam godina i nije mogla da razume zašto se tako malo čini u svetu povodom tako velikog problema.

Sa 11 godina je postala depresivna i prestala je da govori. Lekari su joj potom dijagnostikovali Aspergerov sindrom, opsesivno-kompulsivni poremećaj i selektivni mutizam. To znači da je govorila samo kada je smatrala da je neophodno i sada tvrdi da je vreme da govori mnogo.

- Osećam se kao da umirem ako ne protestujem - rekla je nedavno u jednom intervjuu.
Njen otac kaže da razume svoje dete koje želi da se zauzme za nešto korisno, ali da je teško posmatrati njenu patnju.

- Ona ili sedi u kući vidno nesrećna, ili ide na protest gde se jedino oseća srećnom - opisao ju je Svante Tunberg dodajući da je s aktivizmom krenula u svojoj porodici insistirajući da se manje koristi porodični automobil koji zagađuje, a odlučila je i da ne leti avionom, te je postala vegan.

Mlada Greta je inspirisala mnoge đake širom sveta da uzmu učešće u klimatskom aktivizmu, a od decembra 2018. godine je animirala više od 20.000 đaka održavajući takozvane đačke štrajkove u 270 gradova.

U decembru prošle godine je govorila na skupu Ujedinjenih nacija posvećenom klimatskim promenama. U januaru ove godine je učestvovala i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Za ovogodišnju nagradu za mir predložen je 301 kandidat, 223 su pojedinci, a 78 organizacije, saopštio je Nobelov komitet. U oktobru ćemo saznati da li ovo priznanje ide u Gretine ruke.
 

Ljubiša Ivanović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online