Subota 14.05.2011.
14:32 >> 19:33h
Vestionline

Žipe: Gadafi je gotov

"Želimo da pojačamo vojni pritisak jer s obzirom na ličnost Gadafija on samo to razume, odnosno silu", rekao je Žipe u intervjuu objavljenom danas u arapskom dnevniku Al Hajat.

Žipe veruje da je Moamer Gadafi pobeđen

Žipe je ocenio da se u vazdušnim udarima NATO-a u Libiji "u velikoj meri štiti civilna populacija". Francuski ministar je takođe rekao da intervencija u Libiji neće trajati mesecima nego da je to pitanje nedelja.

On je naglasio da uporedo sa vojnim pritiskom, libijski Prelazni nacionalni savet vodi političku akciju, i da je sve više priznat u svetu kao nezaobilazan sagovornik.

Upitan da li je Gadafi "gotov" Žipe je odgovorio potvrdno.

"Da potpuno sam u to ubeđen. Ne može ostati na vlasti neko ko je odgovoran za hiljade žrtava u svom sopstvenom narodu", rekao je Žipe.

Sarkozi primio predstavnika libijskih pobunjenika


Predstavnik libijskih pobunjenika Mahmud Džibril razgovarao je danas u Parizu s francuskim predsednikom


Nikolom Sarkozijem o situaciji u Libiji i procesu demokratske tranzicije. Na sastanku je bio i francuski premijer Fransoa Fijon, a posle razgovora nisu date izjave novinarima.

 

Sarkozi je 10. marta razgovarao s Džibrilom. Tog dana je Francuska bila prva zemlja koja je priznala Nacionalni savet za tranziciju kao legitimnog predstavnika Libije.

 

Francuska, koja se založila za usvajanje rezoluciju UN za vazdušne napade na Libiju kako bi se zaštitili civili, sada se zalaže za organizovanje "konferencije prijatelja Libije" kako bi se sprovele pripreme za tranziciju.

2024 © - Vesti online