Četvrtak 09.06.2011.
22:44
Beta

Sanader traži hitno izručenje Hrvatskoj

Ivo Sanader
 

U izjavi koju je objavio Večernji list na svom portalu, Sanader je naglasio da ne želi da se njegovo ime i dalje pominje u negativnom kontekstu u vezi sa prijemom Hrvatske u EU i ističe da želi da izađe pred hrvatski sud da bi dolazao svoju nevinost i razobličio laži koje mu se stavljaju na teret.


"Budući da se poslednjih dana moje ime vezuje za moguće negativne konotacije naših pregovora s EU, želim vrlo jasno reći da je Hrvatska zaslužila što hitniji završetak pregovora. Hrvatska je zrela za EU, a završetak pregovora vidim kao konac procesa koji sam pre puno godina i sam počeo i vodio", napisao je Sanader u izjavi sastavljenoj u sredu, prenosi zagrebački dnevnik.


Ivo Sanader je od 10. decembra 2010. godine u pritvoru u Salcburgu pod optužbama Hrvatske za korupciju i ranije je, preko advokata, više puta poručio da želi suđenje u Austriji jer u domovini ne bi imao pravedno suđenje.


Vrhovni zemaljski sud u Lincu nedavno je odbacio Sanaderovu žalbu na pritvor, a njegov autrijski advokat Verner Zupan izjavio je da posle te odluke razmišlja o žalbi austrijskom Vrhovnom sudu u kojoj bi se pozvao na Sanaderova osnovna ljudska prava.


Veće Vrhovnog zemaljskog suda u Lincu zakazalo je za 21. jun raspravu o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj, pošto je sud u Salcburgu pre mesec dana odlučio da on može da bude izručen. U Hrvatskoj se protiv bivšeg premijera vodi istraga zbog navodne zloupotrebe položaja i ovlašćenja u više slučajeva.

2024 © - Vesti online