Subota 20.08.2011.
06:38
Press

Ivanović: Prištini džabe sva priznanja bez Rusije i Kine

Oliver Ivanović
 

Prema pisanju beogradskog “Presa“, skoro sve male zemlje priznaju nezavisnost KiM pod žestokim pritiskom Amerike. Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ipak ističe da ni tolika priznanja nisu dovoljna da Kosovo realizuje svoje ciljeve.


- Priština je iscrpla poslednje atome snage i ta priznanja su je jako skupo koštala. I ako steknu natpolovičnu podršku članica UN, u šta sumnjam, to neće imati efekta - naveo je Ivanović i naglasio da Kosovo nikada neće postati članica UN.


- Rusija i Kina nikada neće promeniti stav, priznati Kosovo i glasati za članstvo pokrajine u UN. Rusija i Kina će uvek uložiti veto na pokušaj Prištine da preko SAD ostvari neke svoje interese - istakao je Ivanović.

Pročitajte još:

1. A šta ćemo sad - Sveta Lucija priznala Kosmet

2. 14 karipskih zemalja priznalo nezavisnost KiM

3. Islamske zemlje sledeće priznaju Kosovo

4. Niger i Gvineja priznali Kosovo


Profesor FPN-a Predrag Simić ocenio je da je na delu igra moći SAD.


- Nezavisnost Kosova je za SAD nedovršeni posao. Američka diplomatija pritiscima na male zemlje da priznaju Kosovo želi da završi misiju u pokrajini - rekao je Simić za “Pres“ i dodao da Priština nije imala nikakvu ulogu u poslednjim priznanjima kosovske suverenosti.


Nekadašnji diplomata i profesor Čedomir Štrbac smatra da su i najnovija priznanja afričkih zemalja - Gvineje, Nigera i Benina usledila pod pritiskom SAD i EU.


- Pitanje učlanjenja Kosova u UN ne može da dođe na dnevni red Generalne skupštine bez saglasnosti SB, ali je činjenica da bi većina u članstvu UN promenila ukupnu situaciju u vezi sa priznavanjem Kosova - ocenio je Štrbac.

2024 © - Vesti online