Nedelja 13.11.2011.
12:02
J. Arsenović - Vesti

Beograd nas tera u Kosovare!

Neće da žive u albanskoj državi: Protest Srba u Gračanici
 

To što neće glasati i ako im politička centrala naredi, poslanici Dragiša Đoković (DS) i Stojanka Petković (G17 plus) objašnjavaju crvenom linijom koju ne mogu da pređu jer bi u suprotnom ugrozili opstanak i identitet njihovih porodica i sunarodnika na severu Kosova i Metohije.


- Da citiram "Bijelo dugme" - Pristao sam biću sve što hoću, ali o mojoj kući, o mom narodu na Kosovu mislim svojom glavom. Hoću da mogu slobodno da se krećem među srpskim narodom, da mi ne trebaju čuvari i da mogu svakog da pogledam u oči. Verujem da bilo koji poslanik sa Kosova i Metohije koji nije iselio familiju za Beograd ne može drugačije postupiti - kaže poslanik Tadićevog DS-a.
 

Istorijska odgovornost

Da se nešto veliko "valja" govori i to da iako deklaracija nije obavezujući dokument, Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za Kosmet ističe da oni koji učestvuju u njenoj izradi "imaju osećaj istorijske odgovornosti".
Oliver Ivanović važi za struju koja se protivila prvobitnoj verziji i koja se na prošloj sednici Vlade u četvrtak suprotstavljao Borku Stefanoviću.
Ostalo je da se preko vikenda održi telefonska sednica na kojoj bi bio usvojen konačni tekst Deklaracije, da bi ona u ponedeljak bila prosleđena Skupštini.

Iako konačna verzija Deklaracija još nije usvojena niti prosleđena u Skupštinu na glasanje, među poslanicima je već kružila radna verzija i sudeći po teškoći da se za tekst pridobije većina, ono što predlaže vlada jeste praktično predaja državnih nadležnosti šiptarskim secesionističkim vlastima u Prištini.


- Imala sam samo preliminarni tekst na uvid i privukao mi je pažnju stav 3. u kojem se kaže da Skupština u potpunosti poštuje sporazum koji je postignut sa Prištinom po pitanju katastra. A u sporazumu koji takođe nismo dobili, a o kojem nam je Borko Stefanović neodređeno pričao na skupštinskom odboru, piše da je katastar u nadležnosti Vrhovnog suda Kosova. To je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i za mene koja živim na Kosovu ne prihvatljivo - kaže Stojanka Petković.


Ona precizira da se na terenu uverila kako funkcioniše pomenuti sporazum na koji je pristao Stefanović.


- I ranije sam govorila da nije prihvatljivo za Srbe sa severa da menjaju lične karte i dokumentaciju, da se odreknu svog dražavljanstva i da budu Kosovari, a upravo se to dešava u praksi, jer ako hoćete da izvadite ličnu kartu morate da imate izvod iz državljanstva gde vas beleže kao Kosovar pod zaglavljem "Republika Kosovo". Nemam želju da se odreknem svog državljanstva i ne mogu da prihvatim takva rešenja jer su ona suprotno nacionalnom interesu, opstanku i integritetu moje porodice i sunarodnika. Ne želim u svom ubistvu da učestvujem sama - kaže Petkovićeva.


Ona kaže da je takvog mišljenja i Smiljka Milisavljević, poslanik DS-a sa Kosmeta, koju "Vesti", nažalost, juče nisu uspele da kontaktiraju.

Kritikuju Srbe sa severa pokrajine: Borislav Stefanović i Goran Bogdanović
 


I dok baza otkazuje poslušnost jer se "došlo do Duvara", u vrhu vlasti, i samog DS-a postoji velika podela oko toga šta treba da piše u Deklaraciji.


- Deklaracija Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji može da bude prekretnica u odnosu države prema Srbima na Kosmetu - izjavio je Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.
 

Otkazali poslušnost partijama

Na pitanje da li zbog svog drugačijeg stava očekuje kaznu od partijske centrale, poslanik Dragiša Đoković kaže da je na sve spreman.
- I probleme i lepe stvari zadržavam za sebe i svestan sam svega šta mogu da očekujem. Nisam ni buzdovan, ni kriminalac ali, bože moj, odavde nema nazad.
Stojanka Petković kaže da je pričala sa Mlađanom Dinkićem i da je želela da se on o stanju na terenu informiše od nje.
- Mi nismo imali sastanak na kojem se o tome odlučivalo, jer tekst Deklaracije još nije usaglašen. Volim svoju partiju i jesam za ulazak u EU, ali nemojmo da nipodaštavamo osnovne životne ciljeve Srba - upozorava Dinkićeva poslanica.


Boganovićeva diplomatija

Danima se licitira ko je za, a ko protiv u Vladi Srbije za Deklaraciju koja bi drastično promenila odnos države prema Kosmetu. Kako "Vesti" saznaju, i ministar za državnu upravu Milan Marković takođe se protivio, a prvobitno je kružila priča da se dokumentu usprotivio i resorni ministar Nenad Bogdanović. On je, međutim, izazvao bes kod Srba sa Kosova poslednjom izjavom u kojoj je kritikovao zahtev četiri opštine na severu pokrajine da njihovi predstavnici prisustvuju sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o Deklaraciji, a njega i poslanike sa Kosmeta pozvali da ne glasaju za dokument.
Ministar je poručio da njihovi stavovi nanose štetu državnoj politici i onima koji žive na Kosmetu i poručio "dosta strančarenja i gubljenja vremena".

2024 © - Vesti online