Četvrtak 17.11.2011.
00:14
Večernje novosti

Turska mornarica 5 puta jača od ruske!

Turske podmornice u jatu, a ruskih nema na vidiku...

Biši komandant Ruske crnomorske flote admiral Vladimir Komojedov ističe da Turska ima jaču flotu od Rusije i Ukrajine zajedno za čak 4,7 puta. Rusija sada ima u Crnom moru i Baltiku samo po jednu podmornicu. Poređenja radi, na Baltiku Nemačka ima 24 podmornice a Danska šest, dok Šveđani imaju četiri, a Poljaci dve podmornice.


- Naša flota je slaba zato što neki bivši rukovodioci nisu vodili računa o stanju mornarice. Danas ruska flota može samo da čuva svoju obalu i da se bori protiv terorizma. Rusija mora da u narednih deset godina ulaže značajan novac kako bi imala respektabilnu flotu - kaže admiral Igor Kasatonov, savetnik u ruskom generalštabu.

Diktat nafte

Bivši ministar finansija Rusije Aleksej Kudrin smatra da zbog opasnosti ekonomske krize Rusija treba da u naredne dve godine smanji vojne troškove. Da bi se ostvarila vojna modernizacija skresani su neki drugi troškovi, a plan budžeta je napravljen prema prognozi da će cena nafte biti 100 dolara za barel. Kudrin predviđa da će cena nafte u narednih tri do deset godina biti u rasponu od 90 do 100 dolara.

Crnomorska flota je doživela težak udarac posle raspada SSSR. Sada se oko 70 odsto infrastrukture Crnomorske flote nalazi na Krimu. Oko 25 hiljada mornara i oficira je u regionu Sevastopolja, Feodosije, Nikolajeva, gde se remontuju ruski vojni brodovi kao i Novorosijska, u čijoj se blizini pravi nova baza. Rusija i Ukrajina su 1997. godine potpisale dogovor kojim je određena “stanarina”, koja godišnje iznosi 98 miliona dolara.


Godinama je Ukrajina na osnovu najamnine baze smanjivala svoj državni dug za ruski gas. U aprilu 2010. godine predsednici Ukrajine i Rusije su potpisali dogovor o produženju boravka Crnomorske flote do 2042. godine, koji je ratifikovan.

2024 © - Vesti online