Nedelja 11.03.2012.
08:52
Index.hr

"Deset minuta" do rata SAD i Irana

Nazvan "Iranski ratni sat", projekat za sada predviđa da je mogućnost napada 48 posto, a "kazaljke" na satu pomakle su se na deset minuta do ponoći. Ponoć u ovom slučaju označava dan napada na Iran, piše "Atlantik".

Foto: Ilustracija

Kako sat funkcioniše? Osmišljen je panel stručnjaka iz celog sveta koji pojedinačno daju svoje procene o mogućnosti napada na Iran, a među njima su osobe s područja politike i novinarstva, kao i poznati akademici.

Svi su dobro upućeni u situaciju između tri zemlje. U određenim vremenskim periodima, stručnjaci daju svoje individualne procene o mogućnosti izbijanja rata, koje se potom sabiraju, a kazaljke na satu pomiču se, skladno rezultatu, bliže ili dalje od ponoći.

Cilj ovog projekta, tvrde stručnjaci, nije stvaranje proratne atmosfere, već razvijanje debate u društvu po pitanju napetosti između Irana, SAD-a i Izraela.

Ukoliko stručnjaci procene kako ne postoji mogućnost za izbijanje rata ( 0 posto), kazaljka se pomiče na 20 minuta do ponoći. Sa svakim porastom od pet posto kazaljka se pomiče jedan minut bliže ponoći, označavajući tako da su šanse za izbijanje oružanog sukoba sve veće.

Ipak, stručnjaci upozoravaju kako se preciznost ovog sata temelji samo na "osećaju" svakog pojedinca, ali i napominju kako tačnost predviđanja zbog toga ne bi trebalo da se dovede u pitanje. Njihova predviđanja, tvrde, mogla bi biti bliže istini nego ona dobijena alternativnim metodama.

2024 © - Vesti online