Ponedeljak 26.03.2012.
17:40
B92

London: Cijanid i krema za ruke protiv olimpijade

Ekstremisti su postavili "detaljna uputstva" za pripremu napada na sajt, koji je povezan s najpoznatijom terorističkom grupom

Abu Hija Ansari, jedan od članova grupe koja planira napad, naveo je na tom sajtu da treba pomešati cijanid sa neidentifikovanom kremom za ruke kako bi otrov mogao lakše da se apsorbuje kroz ljudsku kožu, ističe britanski "San".

Početkom marta lekari Olimpijskog komiteta Velike Britanije savetovali su svojim sportistima da se na Olimpijskim igrama u Londonu ne rukuju sa protivnicima zbog prenošenja virusa i bolesti.

On je upozorio sve koji žele da učestvuju u pripremi napada da nose "medicinske rukavice" tokom mešanja supstanci.

"Korak 1: cijanid. Korak 2: krema. Pomešajte sastojke. Krema će otvoriti pore na koži i ubrzati apsorpciju i efektivnost otrova", naveo je on.

Novinari "Sana" uspeli su da pristupe sajtu, koji ima oko 17.000 registrovanih članova i koji je povezan sa šestoricom poznatih pripadnika Al Kaide, koji koriste lažni identitet.

Drugi ekstremista, koji nije želeo da otkrije svoje ime, napisao je: "Ovo je odlična ideja i zato morate dobro da isplanirate njenu realizaciju. Vreme je da se pripremimo ovaj događaj, a oni neka i dalje maltretiraju nevine muslimane".

Britanske službe podigle su najviši stepen bezbednosti zbog potencijalnih napada tokom olimpijskih igara, koje počinju 27. jula na stadionu u istočnom Londonu.

Džonatan Evans, generalni direktor britanskog MI5, saopštio je prošle nedelje članovima kabineta premijera sa kojim terorističkim pretnjama se njegova služba suočava uoči olimpijade.

Takođe, dvojica osuđenih terorista, od kojih je jedan umešan u pripremu napada na putničke avione, pušteni su iz pritvora prošle nedelje.

"Nadam se da su svi identifikovani kako bi akcija počela. Oni koji ne veruju u pretnje terorista žive u oblacima", rekao je Bernard Dženkin, poslanik konzervativaca i šef grupe za nacionalnu bezbednost.

Britanska vlada, Skotland jard i bezbednosne službe nisu komentarisali ove pretnje, napominje "Telegraf".

2024 © - Vesti online