Utorak 24.04.2012.
08:17
Vestionline

Smešna strana izbora (3): Milion evra po stranci

Sekund reklamiranja u Drugom dnevniku RTS-a košta čak 17.000 dinara

Lider LDP-a Čedomir Jovanović upozorio je da je Srbija zemlja sa nezaposlenošću od 24 odsto, privrednim rastom na nivou statističke greške, inflacijom koja preti i nelikvidnošću koju proizvodi vlada i njene firme, a koja je ugušila celu privredu.

Stručnjaci koji su upućeni u cenovnike marketinških usluga koje stranke koriste u predizbornoj borbi smatraju da ozbiljna politička kampanja ne može da košta manje od milion evra, a taj iznos može biti i znatno veći.

- Kampanja ispod milion evra nema smisla. Taj iznos može da bude i veći, ali sve više od tri miliona smatralo bi se ozbiljno velikim troškom - kaže Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a.

Zvanično najviše košta televizijsko oglašavanje, sekund reklamiranja u Drugom dnevniku RTS-a košta čak 17.000 dinara. Sekund reklame posle 20 časova je 12.000, dok je oglašavanje u toku sportskih događaja 11.000 dinara. Stranke bi iz budžeta trebalo da dobiju oko šest miliona evra, a u ovu sumu nisu uračunata sredstva koja bi trebalo da im pripadnu za učešće na lokalnim i pokrajinskim izborima.

Partije kao i ranijih godina tvrde da se same finansiraju. Iz SRS-a poručuju da su štedeli i uštedeli oko sto miliona dinara za kampanju, u URS-u kažu da će novac za kampanju skupiti "kao i sve druge stranke - prilozima članova i kompanija".

Dveri, koje su debitanti na ovim izborima, tvrde da im neće biti lako jer su u izbore krenuli "iz stana u kome je nekad stanovao Mokranjac u centru Beograda".
 

Cenovnik po biraču


Kada bi se rezultati stranaka na parlamentarnim izborima 2008. preneli na polje matematike, svaka stranka ili koalicija je za jedan osvojeni glas u kampanji zvanično potrošila između jednog i četiri evra. Međutim, Čedomir Jovanović je tvrdio da glas u Srbiji teško može da košta ispod sedam evra. Aleksandar Vučić, potpredsednik SNS-a, tu računicu je ocenio kao besmislenu:


- Da je sve u parama, Čedomir Jovanović bi onda imao više glasova nego što ih ima. Ali može on da štampa 100.000 plakata da je Kosovo nezavisno, ali ta poruka nema podršku birača.

2024 © - Vesti online