Sreda 30.05.2012.
02:30
Beta

Obama odlikovao Medlin Olbrajt

Odlikovanje za Medlin Olbrajt - pokrenula Amerikance svojim rečima i delima
 

Obama je naglasio da su dobitnici tog najvišeg civilnog odlikovanja SAD pokrenuli Amerikance svojim rečima i inspirisali ih svojim delima. Američki predsednik je u šaljivom tonu primetio da se ceremonija dodele odlikovanja odvija pred "punom kućom" i da je to "samo dokaz o kakvoj je 'kul' grupi ljudi reč".

Medalja slobode najviše je civilno odlikovanje SAD i dodeljuje se pojedincima koji su izuzetno doprineli nacionalnim interesima SAD, miru u svetu i ostvarenju drugih značajnih vrednosti.

Među nosiocima medalje ove godine su se našli i književnica Toni Morison, izraelski predsednik Šimon Perez i osnivačica skautskog pokreta devojaka Džulijet Gordon Lou.

Medalju su primili i nekadašnji pomoćnik državnog tužioca SAD Džon Dor, koji se 60-ih godina bavio predmetima vezanim za ljudska prava, Jan Karski, član antinacističkog pokreta otpora u okupiranoj Poljskoj, Gordon Hirabajaši, koji se u vreme Drugog svetskog rata u SAD borio protiv internacije Amerikanaca japanskog porekla, kao i bivši direktor Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Vilijam Fige, koji je predvodio napore za iskorenjivanje velikih boginja.

2024 © - Vesti online