Utorak 19.06.2012.
13:58
B92

Bler: Nisam čuo za trgovinu organima

Toni Bler na Kosovu i Metohiju s Tačijem

Bler je rekao da tokom svog mandata nije čuo ništa o trgovini ljudskim organima od strane pripadnika OVK tokom rata na Kosmetu 1999. godine, piše "Balkan insajt".

"Nikada nisam čuo o trgovini organima, i ne mogu da komentarišem o tome", rekao je Bler u Prištini, kada su ga pitali o izveštaju Saveta evrope iz 2010. godine.

Prema ovom izveštaju, kriminalne strukture povezane sa Hašimom Tačijem kidnapovali su civile i prodavali njihove ograne posle rata na Kosmetu 1999.

Kao premijer Britanije, Bler je bio jedan od najvatrenijih pobornika NATO intervencije koja je dovela do povlačenja srpskih trupa, a Kosmet je postavljeno pod protektorat međunarodnih snaga.

"Video sam iz prve ruke šta se ovde desilo, i uradio sam šta sam mogao da popravim stvari", rekao je Bler u Prištini.

On je je prilikom jučerašnje posete Kosmetu rekao da je "zemlja" napravila pomak od kraja sukoba, i da zaslužuje da bude šire prihvaćena.

"Kosovo je činjenica. Iako neke zemlje mogu da ga sporije prihvate, Kosovo je činjenica...Postoje neki izvori neslaganja u okviru EU, ali neki članovi zaista žele da vide Kosovo u EU", rekao je Bler u ponedeljak.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. i od tad ga je priznalo 89 zemalja, među kojima je SAD i 22 od 27 zemalja Evropske unije.

2024 © - Vesti online