Nedelja 08.07.2012.
03:58 >> 09:39h
Beta

Šiptari (uglavnom) ne odobravaju rukovanje Tadića i Tačija


Rukovanje Tadića i Tačija je, za kosovske političare - gaženje Ustava, štetan, znači da će biti razgovora sa Nikolićem i Dačićem, ali i nema političke efekte...
 

Poslanik i član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova, Arben Gaši je izjavio da je "obaveza premijera da na osnovu ustavnih ovlašćenja predstavlja Republiku Kosova u inostranstvu, ali samo i jedino kao premijer Kosova".


Gaženje Ustava

"Ako ima susrete sa zvaničnicma koji ga ne priznaju kao premijera države Kosovo, to predstavlja gaženje Ustava", kazao je Gaši za RTK.


Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova pokreta Samoopredelenje Glauf Konjufca je ocenio da je susret Tači-Tadić štetan za Kosovo.


"Susret Tačija sa Tadićem u Dubrovniku je još jedan znak da je ova Vlada spremna da se susretne sa srpskim političarima koji su glavni krivci što Kosovo ostaje podeljeno; koji plaćaju i kontrolišu kriminalne strukture na severu zemlje; i koji su dugo bili predstavnici hegemonističke politike Srbije prema Kosovu", ocenio je Konjufca .


Spremnost na razgovor sa Nikolićem

Potpredsednik Skupštine Kosova je dodao da "to govori o tome da je premijer Tači spreman da se susretne sa Nikolićem i Dačićem i razgovara o severu Kosova".


Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova i poslanik Skupštine Kosova Burim Ramadani smatra da susret Tači-Tadić treba posmatrati kao "stisak ruke koji nema političke efekte".


"Na regionalnim i međunarodnim samitima formalno pozdravljanje se može dogoditi, ali mi ne želimo da verujemo da je bilo mnogo rukovanja. Poznato je da Kosovo nema potrebe da se krije od Srbije jer smo mi dobitnici regionalne stabilnosti", rekao je Ramadani.

2024 © - Vesti online