Ponedeljak 26.10.2009.
18:58
Tanjug

Kalašnjikov žali zbog svog izuma

Mihail Kalašnjikov

"Boli me kada vidim da kriminalni elementi svake vrste pucaju iz mog oružja", rekao je Kalašnjikov u izjavi upućenoj učesnicima konferencije ruskih trgovaca i proizvođača oružja održanoj nadomak Moskve.

"Stvorio sam ovo oružje da bi se prevashodno zaštitila naša otadžbina", istakao je Kalašnjikov, koji 10. novembra puni 90 godina, napominjući da nikako nije mogao da predvidi toliku popularnost svog izuma, piše Rojters.


Jurišna puška AK-47 (automatski kalašnjikov iz 1947.godine) dizajnirana je odmah nakon Drugog svetskog rata za teške uslove u kojima su delovali sovjetski vojnici, da bi kasnije postala jedan od najuspešnijih primeraka oružja koji je ikada proizveden.

Puška "Kalašnjikov"

"Oružje koje nosi moje ime sada se koristi u 55 zemalja", ponosno kaže Kalašnjikov, koji je još uvek glavni projektant oružja u kompaniji "Ižmaš" koja pravi "kalašnjikove".

Međutim, od oko 100 miliona do sada proizvedenih pušaka "kalašnjikov" u svetu, samo oko 50 miliona je ovlašćeno proizvedeno, u skladu sa ruskim standardima kvaliteta.


Zbog toga ruska agencija za posredovanje pri uvozu i izvozu oružja pregovara sa stranim kompanijama koje proizvode ovo oružje o nacrtima ugovora kako bi se zaštitio ovaj poznati ruski proizvod.

2024 © - Vesti online