Četvrtak 29.10.2009.
12:05
D. Lukić - Vesti

Bler kuca na predsednička vrata

Ovo je potvrđeno iz Dauning strita uz napomenu da će Braun tu podršku izneti na sastanku lidera EU u Briselu.

Saveznici: Toni Bler i Gordon Braun

Mada bi bilo nelogično da London ne podrži britanskog kandidata za tu visoku funkciju, odluka aktuelnog premijera je već izazvala u zemlji buru negativnih reagovanja. Obe opozicione partije, Laburisti i Liberali, već su osudile Braunov stav kao "puč" protiv opšteg raspoloženja javnosti.

"Kuhinja" bira čelnike EU


I pored negativnih reakcija sa svih strana, većina analitičara u Londonu tipuje i dalje na Blera s obzirom na to da će budući predsednik Unije biti izabran bez narodnog izjašnjavanja, u briselskoj "kuhinji", iza zatvorenih vrata i "trgovinom" lidera EU.

Stav konzervativaca ima naročitu težinu jer se očekuje da će na parlamentarnim izborima u maju iduće godine doći do promene vlasti i da će nova ekipa odmah pokrenuti mehanizam obaranja Lisabonskog ugovora koji predviđa centralizovanu EU sa predsednikom Evropskog saveta na čelu.
 

Ministar spoljnih poslova vlade u senci, konzervativac Vilijam Hejg uputio je već poruke u Berlin i Pariz sa upozorenjem da bi njihova podrška Blerovoj kandidaturi bila "neprijateljski akt protiv buduće konzervativne vlade".


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

2024 © - Vesti online