Utorak 21.05.2013.
15:01
P. Živković - Vesti

Henrik Sedin vodio Švedsku do svetske titule

Zasluženo slavi: Hokejaši Švedske
 

Švedska je imala mnogo problema u prvoj fazi takmičenja, ali im je dobro došla eliminacija Vankuvera u plej-ofu NHL lige, pa su pojačali sastav sa fantastičnom braćom blizancima, Nenrikom i Danijelom Sedinom. Upravo su blizanci trasirali put selekciji "Tri krune", koja je do ključnog trijumfa stigla u četvrtfinalu, kad su posle boljeg izvođenja penala savladali Kanadu sa 3:2. U polufunalu su lakše nego što se očekivalo porazili velikog finala Finsku (3:0), a u finalu su im na megdan izašli Švajcarci!


Plasman Švajcarske je i najveće iznenađenje na turniru. "Sajdžije" su svojevremeno osvojile svetsku juniorsku titulu, ali je ovaj plasman premašio sva očekivanja. Švajcarska je čak povela u finalu golom Žosija, ali su do kraja Gustafson, Henrik Sedin (dva puta), Hjalmarson i Lars Erikson doneli ubedljivu pobedu svom timu.
Bronzanu medalju osvojila je selekcija SAD, a najveće razočaranje turnira je Rusija. Iako su u svom timu imali Kovaljčuka i Ovečkina, poraženi su od Amerikanaca sa ubedljivih 8:3 u četvrtfinalu. Sledeće godine na programu je olimpijski turnir u Sočiju. Rusija ima imperativ osvajanja zlatne medalje, ali je timski duh pao na ispitu na šampionatu u Švedskoj i Finskoj. Vremena za popravni i dalje imaju.

2024 © - Vesti online