Sreda 23.10.2013.
15:04
S. Đurić - Vesti

Život jači od NATO bombi

Nagrada do nagrade: Boško Savković

- "Nekompromitovani intelektualci Beograda" su uz skromnu podršku Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i opštine Savski venac snimili film "Posle bombi", koji govori o drveću koje iz betona raste na razrušenoj zgradi bivšeg Generalštaba JNA u Beogradu i prati rast ovog drveća i deteta začetog tokom NATO bombardovanja Srbije 1999 - kaže Boško Savković.


Kako tumačite to što se film svideo inostranim gledaocima?
- U početku sam mislio da će film dotaći samo nas. Veoma brzo sam shvatio da je film dopro i do gledalaca van naše zemlje. Mislim da je jedan od razloga i montaža. Film je duboko politički jer se u njemu vide i zastave, srpske i američke, zatim posledice raketa, detalji iz Titovog i Miloševićevog doba. Film sa budžetom od 5.000 evra dobio je trku sa skupim i visokobudžetnim filmovima. Pobedili smo idejom, a ideja je iznad novca.
 

Kako ste došli na ideju da snimite ovaj film?
- Mnogi ljudi kad idu pešice gledaju u zemlju, a ja sam vozeći se motorom svaki dan kroz Beograd gledao gore i posmatrao čitavu šumu koja raste na urušenoj zgradi Generalštaba. Neko od drveća na njoj visoko je čak 15 metara. Moja ćerka je, dok su na Beograd padale bombe, bila u stomaku. Ona je porasla, baš kao što i drveće na krovu raste. Da li je ono tu zbog nemara ili zato što je zgrada gađana bombama s osiromašenim uranijumom?
 

Koju poruku šaljete ovim filmom?
- Želeo sam da skrenem pažnju svetske javnosti na činjenicu da je priroda jača od svih nas i na to da će posle nas i posle bombi ostati samo drvo.
 

Kako je bilo sarađivati sa ćerkom, pošto i ona glumi u filmu?
- Lako, jer moja Emilija je glumica i dobijala je neke nagrade za predstave. Dao sam joj honorar od 50 evra.

Da li ste imali teškoća tokom snimanja?
- Potpuno je donkihotovski snimati film u Srbiji. Kočila nas je administracija. Čak tri meseca smo čekali dozvolu od vojske za snimanje.

Da li planirate neki novi film?
- Uradio sam novi film za Turističku organizaciju Srbije pod nazivom "Srbija, jedno putovanje bezbroj doživljaja". Opet je reč o turizmu. Može da se pogleda na sajtu TOS i na Jutjubu. Želeo sam da preporučim šta treba videti u Srbiji, od manastira do vodopada. Ovo je lepa zemlja sa lepim ljudima.

2024 © - Vesti online