Utorak 05.11.2013.
15:52
Beta

Tadić: Možda se vratim u domaću politiku

 "Ja ću o tome razgovarati s ljudima iz DS-a ili političkog bloka koji će nastupiti na narednim izborima. Ja sam spreman da pomognem. Kao što sam rekao, potrebno je da se izgradi simetrija između vlasti i opozicije. Ako ne postoji mogućnost da sadašnji lideri tu simetriju obezbede, moramo da pronađemo druga rešenja", rekao je Tadić za Radio S.

Spreman sam da pomognem: Boris Tadić

Na pitanje da li je moguće ujedinjenje Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, on je naveo da o tome nije bilo govora, i da je to medijska interpretacija.

"Važno je da stranke imaju zajedničke akcije, da u tom zajedničkom delovanju stranke ne unose svoje pojedinačne probleme. Moraju da se dogovaraju oko zajedničkih rešenja. Nema stabilne države bez jake opozicije i zato je potrebna simetrija vlasti i opozicije. U današnjim okolnostima je jasno da ta simetrija nije obezbeđena", naveo je počasni predsednik demokrata.

Prema njegovim rečima, neophodno je promeniti politiku prema Kosovu i Metohiji, jer zamrznuti konflikt nikome ne ide u korist.

"Takvo stanje urušava srpske nacionalne interese i neodrživo je da Srbija na ovaj način nosi teret Kosova. Srbija nema ekonomiju koja tako nešto može da učini, nema ni međunarodni uticaj kao u vreme bivše Jugoslavije. Treba realno sagledati trenutne političke potencijale da se izbori sa velikim kosovskim iskušenjem", rekao je Tadić.

Počasni predsednik Demokratske stranke ocenio je da Briselski sporazum nudi određena rešenja, ali da nije siguran koliko su ona dobra.

"Na Kosovu je u pitanju konflikt identiteta, nacionalni konflikt, ali ne vidim da u Briselskom sporazumu ima dovoljno mehanizama da se zaštite legitimni interesi svih onih koji učetsvuju u tom konfliktu. Treba pomoći da se kroz taj sporazum, kroz njegovo pojačanje, eventualno poprave stvari u budućnosti", naveo je Tadić.

2024 © - Vesti online