Četvrtak 07.11.2013.
20:08
Beta

Krajišnik: Izetbegović žrtvovao mir za suverenu BiH

Momčilo Krajišnik
 

Kao uzrok rata u BiH Krajišnik je naveo protivustavnu secesiju od Jugoslavije "muslimansko-hrvatske koalicije" uprkos protivljenju bosanskih Srba.

"Muslimanska i hrvatska strana zalagala se za izdvajanje iz Jugoslavije na neustavan način, a srpska strana za poštovanje Ustava i iznalaženje kompromisa".

Za odluku o izlasku BiH iz Jugoslavije bila je potrebna dvotrećinska parlamentarna većina, koju zagovornici suverene BiH nisu imali zbog protivljenja Srba, rekao je Krajišnik.

U januaru 1991, po Krajišniku, Izetbegović je u skupštini dao "zapanjujuću izjavu" da će "žrtvovati mir za suverenu BiH". Tog leta, SDA je formirala "paravojne snage" - Patriotsku ligu i Zelene beretke. Posledica nezakonitog usvajanja deklaracije o suverenosti BiH u oktobru, bez učešća srpskih poslanika, bilo je formiranje skupštine, a zatim i republike srpskog naroda u BiH, posvedočio je
Krajišnik.

On je, međutim, negirao da su srpski poslanici napustili Skupštinu BiH, tvrdeći da su bili spremni da nastave rad pod uslovom da muslimansko-hrvatska koalicija odustane od nezakonite deklaracije o suverenosti.

U decembru 1991. vođstvo bosanskih Srba odustalo je od ostanka u Jugoslaviji pošto su mu evropski posrednici i predsednik Srbije Slobodan Milošević obećali da će u nezavisnoj BiH biti formirana "srpska nacionalna jedinica", posvedočio je Krajišnik.

Izetbegović: Najbolje je da se BiH podeli

Na pitanje Karadžića, koji se brani sam, kakav je bio Izetbegovićev stav o formiranju srpskog entiteta, Krajišnik je odgovorio: "Ja sam vrlo često i od gospodina Izetbegovića jasno čuo da bi najbolje bilo da se podeli BiH, ali da je BiH 'tigrova koža', pa bi trebalo voditi računa da ostane - ako pravimo takvu mapu - što manje nas kod vas i vas kod nas".

Izetbegović i tadašnji premijer BiH Haris Silajdžić u Ženevi su 1993. Krajišniku, po njegovom sećanju, rekli: "Dajte nam 33 odsto teritorije BiH, da se formiraju tri entiteta ... i slobodno idite ako hoćete da se udružite sa Srbijom".

"Ovo je istina... To je bila iskrena politika Izetbegovića, nego je imao mnogo ljudi oko sebe koji su imali fiks-ideju da bi Bosna sad trebalo da bude unitarna, da se rat vodi do tog cilja i to je, na kraju, bio problem", izjavio je Krajišnik.

I proglašavanje Republike Srpske, 9. januara 1992, po Krajišniku, bilo je u skladu sa planovima međunarodne zajednice, kao i ranije formiranje srpskih opština i zajednica opština širom BiH.

2024 © - Vesti online