Subota 05.04.2014.
16:39
Srna

"Rusija će ekonomski da uništi Ukrajinu"

Foto: Ilustracija
 

"Rusiji nije u interesu da uništava Ukrajinu ekonomskim i političkim planovima", ocenio je njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, na marginama neformalnog sastanka sa kolegama iz EU u Atini.

Štajnmajer je precizirao da Rusija igra važnu ulogu jer ekonomska stabilizacija Ukrajine zavisi delimično od cena energije kojom Moskva snabdeva Kijev. "Zato treba da vodimo dijalog sa Rusijom, čak i ako se ne slažemo", dodao je nemački ministar, čiju je zabrinutost podelilo više njegovih kolega u Atini.

Rusija je ove sedmice bivšoj sovjetskoj republici povećala cenu gasa za 1.000 matara kubnih sa 268 na 485 dolara, što je najviša cena u Evropi. Ukrajinski privremeni premijer Arsenij Jacenjuk osudio je ovu "političku" odluku koja "ima za cilj uništenje ekonomskih i socijalnih temelja zemlje".

Predsednik ruske kompanije "Gasprom" Aleksej Miler zatražio je danas od Ukrajine da vrati 11,4 milijarde dolara, koliko iznosi ukupna ušteda Ukrajine zahvaljujući popustu koji je imala na ruski gas tokom protekle četiri godine u zamenu za najam pomorske baze na Krimu.

Nakon neformalnog sastanka u Atini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ponovo je pozvala Moskvu da se angažuje na deesakalaciji situacije u Ukrajini. Eštonova je ponovila da je EU spremna da uvede nove sankcije Rusiji, posebno ekonomske, ukoliko se kriza pogorša.

2024 © - Vesti online